Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-12 06:10:00

A Fideszben Clooney és Obama után is remélik: "ütésre keményedik" a tábor

Soros, Clooney, Obama és mások bíráló nyilatkozatai után Orbán Viktor és kormányának a támogatottsága akár erősödhet is a '22-es választásokra - így látják forrásaink a kormányoldalon. Az egyikük megfogalmazása szerint "ütésre keményedhet" a tábor. Ha a Fidesz szilárdan kézben tartja a járvány kezelését, és a kormánypárt népszerűsége 50 százalék körül, illetve fölötte marad, az az amerikai hangnemet is befolyásolhatja.

Egyre több világszerte ismert nagy név szólalt meg, miután a múlt héten Trump beszédét követően hívei betörtek a Capitoliumba Joe Biden megválasztott elnök győzelmének a kongresszusi megerősítése közben. És akik Trump felelősségét felvetették a példátlan zavargás miatt, többnyire megemlékeztek "más Trumpról" is, a liberális demokráciát féltve Amerikában és Európában is.

A legnagyobb visszhangja Barack Obama megszólalásának volt. "Létezik az erős ember típusa, aki fentről-lefelé uralkodó, hierarchikus rendszert épít ki, az állampolgárait pedig alattvalókként kezelő attitűddel vezeti az országot, amelynek az élére megválasztották. Ez történik az Egyesült Államokban is és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban" – nyilatkozta az Egyesült Államok volt elnöke. És nem ő volt az egyetlen, aki Trump nevével egy sorban említette Orbán Viktorét is - vagy erős áthallással utalt a magyar miniszterelnökre. 

Szijjártó Péter - az RTL Klub kérdésére - erre úgy reagált, hogy Obama kifejezése sértő a magyar emberekre nézve. "Az ilyen típusú minősítgetése Magyarország vezetőinek, az a magyar emberek döntésének a minősítgetése. És az sejlik fel, mintha ezen kijelentés megfogalmazója nem nézné ki a magyar emberekből azt, hogy saját maguk érett döntést tudnak hozni" - fogalmazott a külügyminiszter.

A New York Times is Orbán Viktorról írt a vasárnapi cikkében "A hazugság művészete? Minél nagyobb, annál jobb" címmel. A lap a lengyeleket és a törököket is felsorolva szintén a Fülöp-szigetekihez hasonlítja az orbáni kormányzást, külön kiemelve a "megtévesztésre való készséget". Továbbá a lap "ferdítésről", hazugságról ír, annak kapcsán, hogy Soros György a menekültek, bevándorlók betelepítésével akarná aláásni a magyar szuverenitást.

Heiko Maas: Marshall-terv "a demokráciáért"

A német külügyminiszter nyilatkozatának nem volt olyan nagy visszhangja, mint az Obamáénak, pedig Heiko Maas a múlt héten egy új Marshall-tervet szorgalmazott, „ezúttal a demokráciáért". Maas szintén néhány nappal a Capitolium ostroma után jelentette ki ezt, és együttműködést ajánlott fel az új amerikai kormánynak. Úgy fogalmazott, hogy „nem szabad lehetőséget adnunk a liberális demokrácia ellenségeinek a térfoglalásra". „Ez éppúgy vonatkozik Németországra és Európára, mint az Egyesült Államokra" – nyilatkozta a dpa hírügynökségnek Heiko Maas. (A Marshall-terv a II. világháború után az európai gazdaságok helyreállítása céljából született, amiből Németország nagymértékben részesült.)

"Kiközösíthetik-e" az Orbán-kormányt?

„Reméljük, hogy ütésre keményedik a tábor" – fogalmazott egy kormányközeli elemző, amikor munkatársunk azt kérdezte, hogy a transzatlanti demokráciaféltés, illetve az illiberális demokráciával szembeni hadállás a Trump-hívek zavargása után eredményezheti-e az Orbán-kormány valamifajta „kiközösítését", kihagyását a nagy vitákból, a '22-es választási Fidesz-esélyeket rombolva ezáltal. Forrásunk a következőket fejtette ki: az emberek, a Fidesz szimpatizánsok számára most már olyan jól beazonosítható megszólalók léptek színre, mint George Clooney vagy Obama. Schwarzeneggert, a "Terminátort" is ismerik, bár ő Orbán Viktort meg sem említette, viszont Trumpot a legrosszabb elnöknek nevezte, és a veszélyes tendenciákat lefestve a német 1938-as kristályéjszakához hasonlította a múlt heti capitoliumi zavargást.

E világhírű megszólalók sorával a Fidesz-szavazók és szimpatizánsok számára születik egy valóságos ellenségkép és hihetővé válik, hogy Soros György sok szálat megmozgat annak érdekében, hogy Orbán Viktor megbukjon a jövő tavaszi választáson. Akik a kormányt támadó Vera Jourova cseh uniós biztost vagy Manfred Weber bajor néppárti frakcióvezetőt nem biztos, hogy nagyon sokan be tudták azonosítani a Fidesz-táborban, viszont Clooneyről és Schwarzeneggerről nagyon is tudják, hogy kicsoda, és Obamáról is. A megszólalásaik, vagy a "diktátorozás" ugyanakkor forrásunk szerint nem igazán veszélyeztetik a kormányoldal választási esélyeit, amíg más ok miatt nem keletkezik az emberek körében egzisztenciális bizonytalanság. Egyúttal forrásunk figyelmünkbe ajánlotta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, aki vasárnap a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház telephelyének a 10 milliárdos megújítása kapcsán azt mondta: az Európai Unió helyreállítási alapját, a közösség hétéves költségvetését és Magyarország 2021-es költségvetési törvényét nézve "soha nem látott mértékben állnak rendelkezésre fejlesztési források idén, 2021-ben és a következő években".

E kormányközeli elemző azt mondja, hogy az Orbán-kormány pozícióival az európai színtéren nincs baj, a jogállamisági mechanizmus-eljárást - ami uniós pénzek felfüggesztésével járhat adott esetben - Orbán Viktornak az emlékezetes uniós csúcson sikerült hatástalanítani. Gulyás Gergely pedig azt nyilatkozta a szilveszteri nagyinterjunkban, hogy szerinte a '22-es választások előtt Magyarországgal szemben nem is lesz lehetőség ilyen jogállamisági eljárás megindítására. A magyar kormány a lengyel kabinettel közösen ugyanis februárban az Európai Bírósághoz fordul, kérve a jogállamisági rendelet értelmezését.

Tusk: A Trumpok mindenhol vannak, mindenkinek meg kell védenie a Capitoliumát

Szerinte az sem rendítené meg a Fidesz-bázist, ha Orbán Viktoréknak távozniuk kellene az Európai Néppártból és egy másik EP-frakcióba ülnének.

Donald Tusk is twittelt egyébként a Capitolium ostroma után. Az Európai Néppárt lengyel elnöke azt írta: a Trumpok mindenhol ott vannak, és mindenkinek meg kell védenie a maga Capitoliumát. 

Manfred Weber a Politicónak adott nyilatkozatában a Fidesz kapcsán azt mondta: az új CDU-elnöknek nagy felelőssége lesz annak eldöntésében, hogy Magyarország kormánypártja továbbra is a Néppártba tartozik-e majd. “Ez minden bizonnyal az egyik első döntésük lesz” - mondta a bajor CSU politikusa. Weber szerint az elmúlt hetek eseményei, különösen az uniós költségvetés jogállamisági mechanizmus miatti vétója „visszavetették az együttműködést”, ezért 2021-ben döntést kell hozni a Fidesz EPP-tagságáról.

Gulyás Gergely a szilveszteri interjúban arról is beszélt, hogy "ugye, olyan illúziója senkinek nincsen, hogy Brüsszelben vagy az amerikai demokratákhoz közel álló körökben ne koccintanának pezsgővel, hogyha nem a jelenlegi kormány nyerné a választást. Vélhetően Soros György sem hullatna krokodilkönnyeket a magyar kormány után" - jefyezte meg. Mint mondta, ez az elmúlt két választás során is így lett volna, mégis a brüsszeli és washingtoni hűtőkben maradt a pezsgő.

Most forrásaink azt vetették fel, kérdés, hogy az új amerikai kormányzat számára mennyire írja felül az illiberalizmus, populizmus elleni küzdelmet a valóságos üzleti, gazdasági amerikai érdek - utaltak az egymilliárd dolláros magyar rakétavásárlási dealre. A megállapodás értelmében Magyarország a Raytheon által gyártott AMRAAM középhatótávolságú rakétákat és az üzemeltetésükhöz szükséges komponenseket, szolgáltatásokat vásárol az Egyesült Államoktól.

De arra is emlékeztettek, hogy Joe Biden Fehéroroszországgal említette egy sorban Magyarországot még az elnökválasztási kampányban. Mindamellett Washingtonban a State Departmentbe, a külügyminisztériumba többen visszakerülnek olyanok, akikről nem mondható el, hogy különösebben szeretnék az Orbán-kormányt - Victoria Nuland helyettes államtitkár például, akit a Trump-adminisztráció mint "kútmérgezőt" menesztett, Obama idejében többször is kiabált Szijjártó Péterrel, aki nem hagyta magát, szintén emelt hangon utasította ezt vissza. Itt most majd Washingtonban mérlegelni kell azt is, érdekük-e egy intenzívebb magyar-kínai kapcsolat - fogalmazott forrásunk, behozva ezzel a kínai szálat, és idézve, hogy a francia baloldali Libération legfrissebb tudósításában már arról írnak: a kínai Fundan Egyetem kerül a CEU helyére Budapesten.

Aggodalmak a kínai kapcsolat miatt - és amit a Cornstein-érában tető alá hoztak


Az amerikai visszatérő aggodalmakat Kína és az orosz befolyás miatt David Cornstein, a miniszterelnökkel kifejezetten jó viszonyt ápoló volt amerikai nagykövet már 2019 tavaszán szóvá tette. A nagykövet többször nyilvánosan elmondta, aggódnak az orosz és a kínai befolyás miatt, mert "Oroszország és Kína nem filozofálnak. Ők a nyers valóságban tevékenykednek, ami nagyon aggasztó lehet". Félti Magyarországot, amit egyébként "varázslatosnak" tart. Egy budapesti, az Országházban tartott NATO-konferencián is kemény tónusban beszélt Kínáról a nagykövet, azt mondta: Kínának senkivel nincs közös határa, ez az ország mégis fenyegeti a szabadságot a régióban, autoriter hatalom, és gazdasági hatalmát a jogállam aláaknázására használja.

Viszont Cornstein hivatali periódusában született meg több, addig húzódó megállapodás, ami miatt az amerikaiak már kicsit türelmetlenlenek voltak; Washington 2019-ben elégedetten nyugtázta, hogy Magyarország előirányozta, hogy bruttó hazai terméke 2 százalékát NATO-védelmi kiadásokra fordítja, és elkötelezett ennek 2024-es teljesítése mellett. Emellett megszületett a Védelmi Együttműködési Megállapodás (DAC), amit Szijjártó Péter írt alá Washingtonban. A CEU rendkívül konfliktusos szituáció volt, de a Bécsbe költözése kapcsán David Cornstein úgy fogalmazott egy interjújában arra, hogy ennek befolyással kell-e lennie az amerikai-magyar kapcsolatokra: "Tudja, a barátok néha nem értenek egyet egymással. Nyolcvan éves vagyok. Nincs egyetlen barátom sem, akivel ne különböztem volna már össze. Mégis a barátaim". A nagykövet a CEU ügyét két ember, Orbán Viktor és Soros György konfliktusának nevezte. Az amerikai cseppfolyós gáz kérdésében is történt előrelépés, Szijjártó Péter tavaly szeptemberben jelentette be, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. földgázkereskedő vállalata 2021. január elsejétől 2027. október 1-jéig éves szinten egymilliárd köbméteres kapacitást foglalt le a horvátországi Krk LNG-termináljában.

Szintén elégedetten nyugtázta David Cornstein még 2019-ben, hogy Jeruzsálemben a magyar külügyminiszterrel együtt megnyitottak egy új magyar külgazdasági képviseletet.

Clinton és Obama már 2014-ben is bírálta az Orbán-kormányt, de...

A kormányoldalon egy másik forrásunk ugyanakkor úgy véli, hogy föl kell készülni az "óriási ellenszélre" is, és az Orbán-kormányt bíráló politikai nyilatkozatokra. Egy esetleges újabb amerikai kitiltási lista a nyomásgyakorlás iskolapéldája lenne. Arra nem tudott sem igent, sem nemet mondani, hogy lehet-e újra ilyen lista, de a 2014-eshez hasonló "túlfeszített szituáció" imázskárt okozhatna az Orbán-kormánynak szerinte.

2014-ben, az illiberális demokrácia meghirdetése után Bill Clinton volt elnök és a hivatalban lévő amerikai elnök is bírálta már nyíltan Orbán Viktort, illetve az Orbán-kormányt. Akkor Clinton szokatlanul durván úgy fogalmazott: "Ott van a magyar miniszterelnök. Ő szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. "Maradni akar örökre, és pénzt". Obama pedig 2014 őszén Oroszország, Kína és Azerbajdzsán mellett említette Magyarországot, ahol a hatóságok megfélemlítik a civil szervezeteket.

Egy másik kormányközeli forrásunk úgy látja, hogy a magyar-amerikai kapcsolatokat komolyan befolyásolhatja az Orbán-kormány népszerűségi indexe a jövőben. Ha a tengerentúlról is az látszik, hogy az Orbán-kormány "sziklaszilárdan" kézben tartja a koronavírus-járvány elleni védekezést, és a népszerűsége tartósan 50 százalék körüli marad, vagy 50 százalék fölötti lesz, akkor más lehet a Biden-adminisztráció viszonyulása - és a demokrácia melletti kiállásának az eszközkészlete is - mintha az látszana, hogy esik a kormánypárt és a miniszterelnök népszerűsége. A stabil népszerűség lehet a Fidesz számára a pajzs - fogalmazott forrásunk. ​

Ajánlom

További belföldi híreink