Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-09 18:26:00

Halálozási adatok: "10 ezer ember halála nemzeti tragédia"

Szakemberek szerint azokkal a hónapokkal javítaná fel a kormányzat a járványstatisztikát, amelyekben még be sem robbant a vírus. Orbán Viktor rádióinterjújában számos európai országot említett, amelyeknél Magyarország jobban teljesít, ezek között viszont több olyan is van, ahol lakosságarányosan kevesebb áldozata volt a járványnak, mint itthon. Lantos Gabriella szerint a számok szépítése helyett el kell ismerni a nemzeti tragédiát.

"Meg tudjuk mondani, hogy egy-egy országban, így Magyarországon is mennyien haltak meg 2020-ban összesen. És azt is tudjuk, hogy mennyien haltak meg 2019-ben. És a kettő közötti különbséget kis korrekciókkal tekinthetjük úgy, az a Covid-áldozatoknak a száma." – ezt mondta Orbán Viktor az állami rádióban.


Ez a számítás viszont nem tükrözné a valós adatokat, hiszen az első fertőzöttet márciusban jelentették be, 2020 első két hónapjában ráadásul a KSH szerint 3431 fővel kevesebben haltak meg, mint 2019 ugyanezen időszakában, köszönhetően az enyhébb influenza-szezonnak.

"Elég szerencsétlennek tartom, ha a miniszterelnök statisztikai vagy járványügyi szerepkörben tetszeleg." - a volt egészségügyi miniszter szerint a magyar lakosság egészségi állapota a Covidtól függetlenül is kedvezőtlen. A sok szív-és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség pedig a vírus lefolyását is súlyosbíthatja a túlterhelt kórházakban.

"Ausztriában a fertőzöttek száma 20 százalékkal nagyobb, mint Magyarországon, ugyanakkor 30 százalékkal kisebb a halálozás, mint Magyarországon és alaposan meg kell vizsgálni, hogy mi ennek az oka." - nyilatkozta Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter.

A kormányfő nyilatkozatában több olyan európai országot is felsorolt, amelyeknél a hazai egészségügy szerinte jobban teljesít: "A magyar egészségügy és általában a magyar állam olyan országoknál bizonyul eredményesebbnek, mint Belgium, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Hollandia, Svédország, Franciaország."

Összhalálozást tekintve valóban ezen országok mögött vagyunk, lakosságarányosan viszont a felsoroltak közül Franciaországban, Hollandiában és Svédországban is kevesebb áldozata volt a járványnak, világviszonylatban pedig a 17. helyet foglaljuk el az elhalálozást tekintve.


"10 ezer magyar ember halt meg koronavírus járvány következtében. Ez a 10 ezer ember egy kisvárosnyi magyar ember, Kőszeg lakosságának megfelelő. Ez minden ezredik magyar ember, ez egy nemzeti tragédia, ilyenkor nem bűvészkedni kell a számokkal, hanem vállalni a felelősséget egy felelős miniszterelnöknek." - jelentette ki Lantos Gabriella.

Fontos hozzátenni, hogy az összhalálozási statisztikákat számos tényező befolyásolja: a kórházkiürítések miatti megfelelő ellátás híján nagy lehet a nem koronavírusban elhunytak száma, ugyanakkor a korlátozások miatt tavaly kevesebb baleset történt, de a mutatók függenek a tesztelés mértékétől, a statisztikai adatrögzítés pedig országonként eltérhet.

Ajánlom

További belföldi híreink