Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-08 13:39:00

Szijjártó: a Mol ötven lakó- és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés károsultjait Horvátországban

A Mol Nyrt., Horvátország legnagyobb külföldi befektetője, ötven fűthető lakó-, és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés károsultjait Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a földrengés sújtotta közép-horvátországi Petrinjában pénteken.

A tárcavezető kifejtette: a 45 millió forint értékű konténerek ideiglenes szálláshelyként szolgálhatnak mindazok számára, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Szijjártó egyben a magyar emberek szolidaritásáról és együttérzésről biztosította Horvátországot, valamint a horvát nemzetet, és részvétét nyilvánította ki a halálos áldozatok miatt.

Az első tragikus földrengést követően Budapest azonnal jelezte horvát barátainak, hogy számíthatnak Magyarország segítségre - hangsúlyozta a miniszter. Az egyházi és a civil segélyszervezetek mellett a Horvátországban befektető magyar vállalatok és a magyar állam intézményei is azonnal küldtek segélyeket - mondta Szijjártó Péter.

Szavai szerint megkérdezték, miben tudnának a leginkább segíteni, a válasz az volt, hogy

próbáljanak meg segítséget nyújtani a fedél nélkül maradt családoknak, hiszen hideg hetek és hónapok állnak előttünk - hangsúlyozta. A magyar kormány ezért elkezdte az ötven lakókonténer kiszállítását a legsúlyosabban érintett területre. Az első két lakókonténer megékezett, a többi pedig jövő hét folyamán érkezik majd - húzta alá.

A lakókonténereket a Mol Nyrt. ajánlotta fel, amely Horvátország legnagyobb befektetőjeként felelősséget érez valamennyi, a horvátországi földrengésben bajba jutott megsegítése iránt - fogalmazott a diplomácia vezetője. Mint mondta, ezek fűthető, szigetelt konténerek, van bennük berendezés is, és ötven család lakhatását tudják biztosítani.

Hozzátette továbbá, hogy a Tungsram ötezer lámpatestet adományoz. A magyar kormány pedig vállalja egy templom és egy iskola felújításában való részvételt. Arról, hogy ezek melyek lesznek, még folynak az egyeztetések - emelte ki. Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója, az MTI-nek eljutatott közleményében elmondta: a Mol kiemelten fontosnak tartja, hogy segítsen a horvát embereknek ebben a nehéz helyzetben.

Közölték, a Mol Horvátország felelősséget érez minden, a horvátországi földrengésben bajbajutott ember, különösen a sziszeki régióban élők iránt.

Sziszekben a Mol-csoport a többi között logisztikai központot működtet, és a térségben él több mint ezer munkatársa. Ezért a Mol azonnal cselekedett, és a horvát polgári védelemmel együttműködve azonnal lépett a konténerek ügyében

- írták a közleményben.

Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter megköszönte Magyarországnak a koronavírus-járványban, a márciusi zágrábi és a mostani földrengésben nyújtott segítséget. Mint monda, Szijjártó Péter volt az első a külföldi külügyminiszterek közül, aki ellátogatott a földrengés sújtotta területre.

Múlt hétfőn és kedden két erősebb - 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű - földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. Szerdai újabb, 5-ös erősségű földrengés epicentruma ismét Sziszek közelében volt. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány hétfőn természetikatasztrófa-sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

atv.hu/MTI

Magyarországon megfelelőek az épületekre vonatkozó földrengés-biztonsági előírások?

 

Ajánlom

További belföldi híreink