Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-08 14:16:00

Rendkívüli parlamenti ülést nem terveznek, a veszélyhelyzet meghosszabbítását igen

Sem fideszes, sem kormányzati források nem tudnak most arról, hogy összehívnák a parlamentet február 15-e, a tavaszi ülésszak kezdete előtt. Azonban az atv.hu kérdésére azt mondták: a veszélyhelyzet meghosszabbítását jelenlegi tudásuk szerint indokoltnak tartják február 8-a után is - a számok javulnak, “de nem elementárisan”, másrészt nincs elég nagy tömegű vakcina.

Rendkívüli parlamenti ülést nem terveznek, a veszélyhelyzet meghosszabbítását igen
Fotó: MTI

Nem tartják indokoltnak az Országgyűlés rendkívül ülésének az összehívását február 15-e, azaz a tavaszi ülésszak előtt, és ilyen elképzelésről jelenleg nincs is tudomásuk – tudatták munkatársunk érdeklődésére vezető fideszes és kormányzati források annak kapcsán, hogy február 8-ával lejár a parlament által megszavazott 90 napos veszélyhelyzet, a rendkívül jogrend, mely felhatalmazást ad a kormány számára, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedésekről, korlátozásokról szóló döntéseket meghozza.

A parlament az ellenzék hozzájárulásával november 10-én döntött arról, hogy 90 napos rendkívül felhatalmazást ad a kormánynak. Ami a szigorításokat illeti, Orbán Viktor ma reggel jelentette be a Kossuth Rádióban a szokásos pénteki interjújában, hogy február 1-jéig nem lesz lazítás, maradnak a korlátozó intézkedések, azaz este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, este 7 órakor bezárnak az üzletek, illetve a közterületen, üzletekben, tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése, a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben pedig a digitális tanrend marad.

Az alkotmányos rendelkezéseknek megfelelően a kormány saját hatáskörben 15 nappal meg tudja hosszabbítani a veszélyhelyzetet, azt követően ugyanakkor az Országgyűlést kell kérnie, hogy a rendkívüli jogrendet hosszabbítsa meg - ezt a karácsony előtti kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az ATV kérdésére mondta. Arról, hogy meddig lesz rendkívül jogrend, csak akkor lehet biztosat mondani, ha már a vakcina, illetve vakcinák érkezéséről is biztosat lehet tudni. Ennek a vírusnak akkor lesz vége, ha elegendő oltóanyag áll rendelkezésre – fogalmazott Gulyás Gergely.

Kormányzati források munkatársunknak egybehangzóan azt mondták – személyes véleményként, hiszen kormánydöntés erről még nem született –, hogy a veszélyhelyzetet nyilvánvalóan meg kell hosszabbítani februárban.

Ezt egyrészt azzal indokolták, hogy a koronavírus elleni védekezésben az elmúlt időszakban a számok ugyan javulnak, „de nem elementáris módon”. A pandémián még nem vagyunk túl – jelentették ki. Másrészt az egyik kormányzati forrásunk úgy fogalmazott, hogy „nem egy szigeten élünk”, a szomszédos országokban a fertőzések száma is emelkedik, erre tekintettel kell lennünk. Az a koronavírus-mutáns, ami az Egyesült Királyságban rekordszámú fertőzéseket okoz, rendkívül agresszív és már Szlovákiában is itt van. “Naivitás lenne azt hinni, hogy nálunk soha nem jelenik meg” – fogalmazott forrásunk. De azt is hozzátette forrásunk, hogy mivel az európai uniós vakcina-megrendelések nyomán nem elég gyorsan érkezik nagy számú vakcina Magyarországra, ezért a kormánynak is a világ minden részéről igyekezni kell beszerezni a vakcinát, kinait, izraelit, vagy orosz oltóanyagot, a járványon akkor lehetünk úrrá, ha a tömeges oltások megtörténnek, akkor lehet szó majd lazításról.

Egyik kormányzati forrásunk úgy kalkulál, hangsúlyozottan személyes véleményként, hogy ha körülvelül 3 millió oltóanyag már itt van, lehet szó a szigorú korlátozások enyhítéséről.

A ma reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy nem túl boldog a számoktól, már ami az unió által megrendelt vakcina érkezését illeti, hiszen ezekhez kisebb mennyiségekben juthatunk hozzá, ezért a kormány nemcsak ül és vár, hanem „a megbízottai révén körülnyargalja a világot”, orosz, kínai és izraeli vakcinák beszerzéséről is tárgyal.

Ami a vakcina érkezését illeti: a Pfizer-BioNTech vakcinájából összességében 4,4 millió adag érkezik Magyarországra, de a kormány más gyártókkal is kapcsolatban van, és több mint 17 millió adag oltóanyagot kötött le. A jövő héten pedig megérkezhet a Moderna vakcinájának az első szállítmánya is Magyarországra. Az Európai Unió 80 millió adagot kötött le, Magyarország pedig 1 millió 774 ezret foglalt le, ez 887 ezer ember oltását teszi lehetővé.

Forrásaink szerint ugyanakkor ha elegendő számú több millió vakcina lesz Magyarországon és a tömeges oltásokra lehetőség lesz, akkor azokért, akik nem oltatják be magukat, már nem terheli a kormányt morális felelősség.
Forrásaink véleménye és jelenlegi tudása szerint ugyanakkor további szigorításokra már nem lehet számítani a járvány elleni védekezés során.

Ajánlom

További belföldi híreink