Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-07 16:40:00

Külpolitikai szakértő: Orbán azért központosít, mert sem Varga Juditra, sem Palkovics Lászlóra nem akar EU-s döntést bízni

Menczer Tamás szerint Brüsszel a hibás azért, amiért nincs itt a Pfizer oltása tömegesen. Erre úgy reagált Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, hogy ez egy téves megközelítés. Azt is elmondta, hogy a magyar kormány próbált több helyről is vakcinát beszerezni, de nem járt sikerrel.

Külpolitikai szakértő: Orbán azért központosít, mert sem Varga Juditra, sem Palkovics Lászlóra nem akar EU-s döntést bízni

Az elmúlt 50 év legszomorúbb napja az amerikai történelemben, nem volt arra példa, hogy a még hatalomban lévő amerikai elnök támogatásával történjen a betörés a Capitoliumba - mondta Szent-Iványi István külpolitikai szakértő az ATV Startban.

A szakértő szerint Trump elmozdításának nem sok értelme van, de ha folytatja a tevékenységét, akkor lehet érdemes elgondolkodni rajta, hiszen január 20-ig ő a fegyveres erők főparancsnoka. Szent-Iványi szerint Trump feltüzelte a tüntetőket, a beszéde hatására törtek be a Capitoliumba.

Bidennek erős felhatalmazása lesz, emlékezett, hogy Obama 2014-ig kettős többséggel rendelkezett. A fékek és egyensúlyok rendszere kapcsán emlékeztet arra, hogy a szenátorok meglehetősen nagy szabadsággal rendelkeznek. A szenátorok egyéni politikai vállalkozók, akik célja az, hogy ismét újra válasszák őket- mondta Szent-Iványi.

Menczer Tamás szerint Brüsszel a hibás azért, amiért nincs itt a Pfizer oltása tömegesen. Erre úgy reagált a külpolitikai szakértő, hogy ez egy téves megközelítés. Azt is elmondta, hogy a magyar kormány próbált több helyről vakcinát beszerezni, de nem járt sikerrel, olyan lekötések vannak az államok részéről, hogy nem lehet külön hozzájutni, ugyanis korlátozottak a gyártási kapacitások. Izrael például majdnem kétszer annyit fizetett az oltóanyagért, mint az EU. Van egy verseny, hogy hol oltanak hamarabb, viszont az Európai Unió beszerzése keretében legalább kedvezőbb áron kaptuk meg.

Orbán Viktor saját hatáskörbe vonta az uniós ügyeket. Központi irányítás alá került minden, sem Varga Juditban, sem Palkovics Lászlóban nem bízik annyira, hogy rájuk bízza a döntéseket 

- mondta Szent- Iványi István. Az európai porondról kikerül Szájer József és Gottfried Péter is, erre a reakció a centralizáció. A külpolitikai szakértő azt is elmondta, hogy a magyar kormány feltehetőleg február végén fogja kérni a jogállamisági mechanizmus bírósági felülvizsgálatát. Most a Bizottságon múlik, hogy kinek kedvez, hiszen ők kezdeményezhetik az eljárást. Ugyanis január 1-jétől hatályba lépett, egy tanácsi megegyezés van arról, hogy addig nem lehet alkalmazni, amíg a Bíróság nem döntött, de a Bizottság ettől el is térhet.

A Capitolium ostroma: hatalmas botránnyal ér véget Trump elnöksége

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink