Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-07 19:05:00

Jakab Ferenc: megkezdődött egy új osztrák-magyar vakcinakísérlet

Hosszú hallgatás után exkluzív interjút adott Jakab Ferenc virológus az ATV híradónak, amelyben beszélt az új vírusmutációról, a vakcinák biztonságosságáról, de említést tett egy új magyar, Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt álló közös oltóanyagról is.

„Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez egy nagyon nagyon fontos kérdés” - Jakab Ferenc virológus szerint még csak a Pfizer vakcina elérhető az országban, de hamarosan érkezik a Moderna és a AstraZeneca vakcinája is. A virológus szerint ezek az oltóanyagok hatásosak lesznek az új koronavírus mutációval szemben is.

„Az új adriai és dél-afrikai mutáns az életében hat-nyolc különböző mutációt gyűjtött be, mondjuk így, a spike-fehérjébe, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a mostani, most fejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ennek az új koronavírus mutációnak kivédésére is, hogy időben így marad-e, ezt most még nem tudjuk" - fogalmazott a szakember.

Az sem elképzelhetetlen, állítja Jakab, hogy a későbbiekben újabb vakcinák kellenek majd a mutációk miatt, ezek kifejlesztése azonban gyorsan megtörténhet.

„Azt kell mondjam, hogy ha már egyfajta védettségünk van, egy alap méretünk van, akkor sokkal jobb, és sokkal gyorsabban és könnyebben reagál a szervezet az új fertőzésre, illetve a gyógyszergyártó cégek, vakcinafejlesztő cégek oldaláról egy kicsit könnyebb a helyzet, hiszen most már megvan a prototípus, gyakorlatilag néhány héten belül új vakcinát tudnak gyártani" - mondta.

A virológus szerint egyáltalán nem kell félni az oltástól. A híresztelésekkel ellentétben ezek az új generációs vakcinák teljesen biztonságosak.

„Semmilyen komoly mellékhatása nincsen, azonban hozzá kell tenni ,az oltási helyen esetleg bepirosodhat, egy kicsit fájhat helye, esetleg hőemelkedésünk lehet, ez nyilván minden vakcinában benne van" - magyarázta Jakab.

A osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem - a debreceni egyetem mellett - szintén új vakcinakísérletbe fogott, ami már célegyenesben van.

„A vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is. Nagyon bízok benne, hogy hamar eredményt tudunk produkálni" - mondta a virológus.

Azzal kapcsolatban, hogy ebből mikorra várható beadható oltás, a virológus professzor nem akart találgatásokba bocsátkozni, de mint mondta, gőzerővel dolgoznak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink