Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-07 16:20:00

Hivatalosan is megvan Szájer József utóda

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön kiadta Schaller-Baross Ernőnek (Fidesz) az európai parlamenti (EP-) képviselőségről lemondó Szájer József mandátumát.

Hivatalosan is megvan Szájer József utóda

A 2019-es európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listájának 2. helyéről mandátumhoz jutó Szájer József 2020. november végén mondott le, január 2-ai hatállyal, EP-képviselői tisztségéről.

Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén azt - a listán eredetileg szereplő jelöltek közül - a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

A Fidesz január 5-én jelentette be, hogy Schaller-Baross Ernőnek, a Miniszterelnökség jelenlegi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárának kéri kiadni a Szájer József lemondása miatt megüresedett mandátumot. Schaller-Baross Ernő a Fidesz-KDNP listájának 51. helyén szerepelt 2019-ben.

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi feltételeknek, az NVB csütörtökön egyhangú szavazással kiadta a mandátumot Schaller-Baross Ernőnek, aki a határozat jogerőre emelkedését követően veheti át azt.

Szájer-ügy: Nem tudott kockázatokról a magyar hírszerzés

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink