Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-07 14:50:00

Gy. Németh Erzsébet szerint későn érkezett a jelzés, ezért jelentkeztek kevesen oltásra a Pesti úti idősotthonban

A DK-s főpolgármester-helyettes szerint az emberek azt látják, hogy a kormány pánikol, "össze-vissza beszél a vakcinákról", és ezt tükrözi az emberek félelme is az oltástól.

A főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatóján azt mondta, csak szerdán dél körül jelezték telefonon a Pesti úti idősotthonnak, hogy másnap az intézményben is megkezdődik a koronavírus elleni vakcinák beadása. Gy. Németh csütörtök reggel az idősotthonba ment, hogy tájékozódjon, mi lehet az oka annak, hogy kevesen jelentkeztek oltásra a bentlakásos intézményben.

A vakcinákat a portál szerint személyesen Sára Botond fővárosi kormánymegbízott, a VIII. kerület korábbi fideszes polgármestere vitte el az idősotthonba. Az oltást 10 óra után nem sokkal el is kezdték.

Elsőként az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonába vonultak ki mobil oltócsapatok: a fővárosi Pesti úti otthonba, az újpalotai Olajág otthonba, illetve egy pécsi és egy miskolci idősotthonba. A Koronavírus Sajtóközpont közleménye szerint ezekből 447 dolgozó és 779 gondozott, összesen tehát 1226 ember jelentkezett az oltásra. A négy intézményben hozzávetőleg 2555-en laknak és dolgoznak, tehát az oltási hajlandóság 50 százalék alatti. Az 1793 lakóból pedig csupán 779-en kérik az oltást, ez 43 százalék.

Gy. Németh Erzsébet szerint azért oltatják be magukat ilyen kevesen, mert a fővárosi kormányhivataltól későn érkezett a jelzés az idősotthon felé, így nem volt idő felkészülni, valamint az oltástól vonakodó lakók meggyőzésére. Az utóbbit tovább nehezíti, hogy sok lakó gyámság alatt áll, így saját maguk nem is dönthettek az oltás beadatásáról.

A körülbelül ötszáz bentlakó idős közül 270-en kérték az oltást, a dolgozók között pedig 70 százalék ez az arány. Az oltást a dolgozóknak sem teheti kötelezővé a főváros, erről kizárólag kormányzati szinten lehetne dönteni, ott azonban kitartanak az önkéntesség elve mellett.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a Semmelweis Egyetemről érkezett oltócsapat és az idősotthon személyzete profin végzi a munkáját. Szerinte a kormányhivatal, illetve a kormány a hibás abban, hogy nem jelentkeztek többen az oltásra:

"Egyrészt nagyon szűk határidőt szabtak, másrészt nincs rendes oltási kampány. Az emberek azt látják, hogy a kormány pánikol, összevissza beszél a vakcinákról, és ezt tükrözi az emberek félelme is az oltástól" – fejtette ki a véleményét Gy. Németh.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink