Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-06 19:17:00

Újabb adót vezetne be a Momentum

„Leszámolás az oligarchákkal és a felső tízezer bevonása a közteherviselésbe” - két pont a hat ellenzéki párt vezetői által lefektetett kormányzási alapelvekből. A méltányosabb közteherviselés érdekében a DK felülvizsgálná a TAO-t, a Momentum akár újabb adókat is bevezetne. Medgyessy Péter volt kormányfő örül a pártok összefogásának.

Kevesebb, mint másfél évvel a 2022-es országgyűlési választás előtt a hat együttműködő ellenzéki párt vezetői a közös kormányzás alapelveiben is megegyeztek kedden. Az viszont máig nyitott kérdés, hogy minden választókerületben lesz-e előválasztás.

Vadai Ágnes híradónknak azt mondta: a pártelnökök világossá tették, hogy az előválasztást egy legitim eszköznek fogadják el a jelöltállítás kiválasztásában. Arra viszont nem kapott választ híradónk az alelnöktől, hogy a DK mindenhol támogatja-e az előválasztást.

Részletek helyett alapelveket fogadtak el kedden a pártvezetők. Ilyen például az oligarcha-rendszer felszámolása és a méltányos közteherviselés is, amibe a felső tízezret is bevonnák. Ebben az esetben a DK a kedvezményeket, egész pontosan a TAO -t vizsgálná felül.

Vadai szerint a be nem fizetett adónak a költségvetésben van a helye, amiből azokat a területeket kell finanszírozni, amiknek a leginkább szükségük van a pénzre. Szerintük ilyen például az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a modernizáció.

A közteherviselés érdekében a Momentum elnöke az újabb adóbevezetést sem veti el. Szerinte ugyanis a fideszes elit gazdagodott, miközben sokan szegénységbe süllyedtek. Ezért – más országokhoz hasonlóan – megadóztatnák az így szerzett az ingatlanokat – árulta el híradónknak Fekete-Győr András. „De hogy kicsit tovább menjek, be lehet vezetni, ha úgy tetszik progresszív jövedelemadót is. Ez szerintem egy gyengébb verziója a vagyonadónak, de én a vagyonadót látom egy megoldási lehetőségnek” – tette hozzá a Momentum elnöke. Fekete-Győr szerint az az oligarcha, aki közpénzből gazdagodott meg. Megjegyezte továbbá: a szerződéseket utólag is felül lehet vizsgálni, és semmissé lehet tenni, ha indokolt.

Az oligarchák kapcsán Jakab Péter azt mondta híradónknak: a bűncselekmények felderítése már azzal elindulhatna, ha a bíróságokat és ügyészségeket hagynák dolgozni. Szerinte, ha „helyreállítanák a független igazságszolgáltatás” akkor a vagyonelkobzás lehetne a megfelelő eszköz. Szükség esetén a pártelnök különadóval élne. „Én Mészáros Lőrinc esetében, vagy a hozzá hasonló módon meggazdagodott oligarchák esetében akár egy 99 százalékos rendkívüli különadót is elképzelhetőnek tartanék” – árulta el híradónknak.

Híradónk kereste Medgyessy Pétert is, hogy mit gondol az ellenzéki együttműködésről. A korábbi miniszterelnök annyit mondott: nagyon örül annak, hogy megvalósult, amit ő már három és fél éve mond.

Méltányosabb közteherviselést akar az ellenzék

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink