Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-06 18:29:00

Immunológus: A fiatalabbak alapbetegség mellett is könnyebben leküzdik a koronavírust

Ismét nő a koronavírus-fertőzöttek száma, és 100 feletti az elhunytak száma is. A napi halálozási adat november vége óta csak egyszer volt 100 alatti. Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján kitért az elhunytak alapbetegségeire is. Egy híradónk által megkérdezett immunológus szerint a fiatalok bármilyen társbetegség ellenére is könnyebben legyőzik a vírust. Mindeközben az Európai Bizottság zöld utat adott a Moderna vakcinája előtt.

A plató továbbra is lapos – nem csökken a koronavírusban elhunytak száma Magyarországon. Kedden 118-an vesztették életüket a járványban. November 24-e óta csak egyszer, december 27-én volt 100 főnél kevesebb a halálozások száma. Aznap 96-an hunytak el.

Az operatív törzs 2047 újabb fertőzöttről számolt be, ez közel 1300 fős emelkedés az egy nappal korábbi adatokhoz képest. Az aktív fertőzöttek száma viszont 142 ezer főre csökkent, jelenleg 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztető gépen.

Müller Cecília az elhunytak alapbetegségeire kitérve arról beszélt: általában szívérrendszeri, daganatos megbetegedés és anyagcsere betegségek szerepelnek alapbetegségként a fertőzöttek között, és azok között is, akik a betegségben, illetve a betegséggel összefüggésben elhunytak.

Szekanecz Zoltán, immunológus szerint a fiatalabbak alapbetegség megléte mellett is könnyebben küzdik le a koronavírust, ugyanis – mint azt híradónknak elmagyarázta –

a fiatalokban a vírus ellen ható, úgynevezett interferon termelése jóval magasabb.

Az egyetemi tanár szerint a daganatos betegek leginkább a gyógyszeres kezelés miatt meggyengült immunrendszerük miatt veszélyeztetettebbek. A professzor ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a vakcina alapbetegség esetén is hatásos a koronavírus ellen.

Mindeközben szabad az út egy újabb koronavírus vakcina előtt is. Az Európai Gyógyszerügynökség alkalmazásra javasolja az amerikai Moderna oltóanyagát is. Az Európai Bizottság 160 millió adagot rendelt ebből a vakcinából Az Egyesült Királyságban és Izraelben már korábban engedélyezett oltás 94 százalékos védettséget biztosít a vírussal szemben.

Koronavírus: Továbbra is 100 felett a napi áldozatok száma

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink