Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-06 06:00:00

Infektológus az oltásról: nem kis feladat előtt áll a kormány, de már most érzékelhető a szervezetlenség

Kedden újabb 39 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, amivel a tiszti főorvos szerint már közel nyolcvan ezren kaphatják meg a védettséget. Eddig tizenötezernél tart a beoltottak száma. Bár a miniszterelnök szerint egy hétvége alatt képesek lennének beoltani mindenkit, a Híradónknak nyilatkozó infektológus kiemelte: már most látszik a szervezetlenség. Közben egy magánszolgáltatónál is egyre többen érdeklődnek a vakcina iránt.

"Mindösszesen Magyarországra eddig 78 ezer 875 fő oltására elegendő vakcinamennyiség érkezett…" - a következő hetekben pedig újabb szállítmányok érkeznek majd, legalábbis az országos tiszti főorvos szerint. Bár a beérkezett oltóanyagból csaknem nyolcvanezren részesülhetnének, a beoltottak száma ennek a töredéke: Magyarországon eddig 15 ezer egészségügyi dolgozó élt a vakcinával, miközben például Izraelben már az egymilliót is túllépte a beoltottak száma, ami az ottani lakosság 11 százaléka.

"Hogyha most egy hétvége alatt kellene mindenkit, aki szeretné beoltani, akkor arra képesek lennénk" - erről még december közepén beszélt a miniszterelnök. Azóta azt is hozzátette: a tömeges oltásnak a technikai kapacitás sem lehet akadálya. A Híradónknak nyilatkozó infektológus azonban az mondta: a kellő átoltottság hiányában a korlátozó intézkedések egy része is velünk maradhat. Pusztai Erzsébet szerint nem kis feladat előtt áll a kormány, de már most érzékelhető a szervezetlenség.

"Egyelőre annyit látunk, hogy még az egészségügyi dolgozók oltása sincs egyértelműen és átláthatóan megszervezve. Ez nem biztos, hogy kapacitás probléma, ez egyszerűen szervezési probléma" - hangsúlyozta.

Eddig 17 és félmillió adag vakcinát kötött le a kabinet, köztük az AstraZeneca, a Moderna és a már élesben használt Pfizer oltóanyagait. Oroszországból is érkezett hatezer ampulla, ami még hónapokig kísérleti fázisban maradhat, miközben az elegendő gyártókapacitás is hiányzik.

Közben az egyik magánszolgáltató szerint már náluk is egyre többen érdeklődnek a vakcina iránt.

"Nagyon sok páciensünk van, aki már érdeklődik, és azt gondolom, hogy hosszú távon – nem vagyok jós – de azért bízom benne, hogy nyár elején, késő tavasszal esetleg a magánoltóhelyek számára is elérhetővé válik a vakcina" - mondta el Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont vezetője.

Híradónk kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Egyebek mellett arról érdeklődtünk, hogy milyen terve van a kormánynak a beoltások felgyorsítására. A szaktárca válaszában azt írta, hogy a brüsszeli bürokrácia lassítja, de ahogy megérkezik a vakcinaszálltmány, azt máris szállítják az oltópontokra. Hozzátették: hétfőig több mint 15 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, és jelenleg is folyamatos a kórházi oltópontokon. 

A beoltható emberek töredéke kapta meg eddig a koronavírus elleni vakcinát

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink