Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-05 18:00:00

EMMI: azok is megkapják a védőoltást, akik kiestek a biztosítási rendszerből

Fokozott várakozás övezi az oltási terv megjelenését, mióta Szlávik János beadta az első koronavírus elleni vakcinát Magyarországon. Január első napjaiban nyilvánosságra is került a terv a kivonata, a dokumentummal kapcsolatban azonban szinte több a kérdés, mint amennyi válasz megtudható belőle. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: a védőoltást ingyen biztosítja a kormány azok számára, akik igénylik. Így ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne.

Pedagógusok, hajléktalanok, egészséges 60 éven túliak. Olyan társadalmi csoportok, akikkel kapcsolatban vagy sehogy, vagy nagyon homályosan fogalmaz a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára kikerült oltási terv kivonata. Sőt, sokszor az sem teljesen egyértelmű, hogy ki hová tartozik a hét lakossági csoportban.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ezért nyílt levélben kéri a kormányt, hogy más európai országokhoz hasonlóan a pedagógusok az egészségügyi és szociális dolgozókat követően kerüljenek sorra az oltási rendben.

"Hogy pont Orbán Viktor nem gondol arra, hogy előre vegye a pedagógusokat, (...) mikor arra hivatkozik, hogy azért kell nyitva tartani a legsúlyosabb járvány idején is, (...) hogy a gazdaság életben maradjon. Akkor miért nem gondoskodnak azokról, akik ebben dolgoznak, hogy azok ténylegesen védettek legyenek?" - fogalmazott Nagy Erszébet választmányi tag.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója híradónknak azt mondta, hogy minden ellentétes feltételezéssel szemben azok a hajléktalanok, akik kapcsolatban vannak valamelyik ellátószervezettel, rendelkeznek TAJ-számmal, élő biztosítással. Bajban vannak viszont az úgynevezett rejtőzködő hajléktalanok.

"Itt vannak ugye most akik rejtőzködnek, vagy nincsenek kapcsolatban a hajléktalan-ellátással, és nem fizetik saját maguknak az egészségbiztosításukat... Szerintem ez egy komolyabb kör, és azokról mi nem is nagyon tudunk, úgyhogy az egy nagyon fontos kérdés, hogy hogy tudják majd ezt megigényelni" - fejtette ki az igazgató.

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint nagyon fontos lenne, hogy a védőoltás alanyi jogon járjon mindenkinek, aki Magyarországon tartósan tartózkodik. Azoknak is, akik valamilyen oknál fogva nem fizetik a biztosítási díjat. De nem csak ez a probléma.

"A másik, ami nagyon fontos és kiderült, hogy a szakmával ezt nem egyeztették, hogy a különböző csoportok nagyságrendje között nagyon nagy a különbség. Az egyik csoportban mondjuk 100 ezren vannak, a másikban meg 2 millióan. Így nem lehet oltást szervezni" - hívta fel a figyelmet Falus.

Hasonló véleményen van Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is. Ő az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy magát az oltási tervet hiányolja az oltási tervből. Szerinte például a veszélyeztetett személyeket előre kellene sorolni. Nem pedig ABC-sorrendben oltani.

Híradónkkal az EMMI azt közölte: a kormány eddig is és ezt követően is kiemelten kezeli a pedagógusok és a gyermekek egészségének védelmét, ezért is tartatják be szigorúan a járványügyi intézkedéseket, fertőtlenítették immár másodszor az intézményeket, vezették be ősszel a kötelező hőmérőzést, végeztek gyorstesztelést a köznevelési intézményekben és rendeltek el azonnal rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet ott, ahol megjelent a fertőzés.

"Természetesen az idős vagy krónikus beteg pedagógusok - minden más idős és krónikus beteg állampolgárral együtt – a kiemelt célcsoportba tartoznak az oltási terv szerint. Az oltásokra az országba érkező vakcinák beérkezési ütemének megfelelően kerülhet sor. Ahogyan az már többször elhangzott: a Covid-19 vírus elleni védőoltást ingyen biztosítja a kormány azok számára, akik igénylik. Így ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást. A járvány kezelése állami feladat, így az ezzel kapcsolatos költségeket az állam biztosítja" - írták.

Oltási terv: Több kérdés, mint válasz

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink