Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-05 14:15:00

Egyenlő jogok és kötelezettségek, a korrupció megszüntetése - így kormányozna 2022 után az ellenzék

Az ellenzéki pártok vezetői közös sajtótájékoztatón jelentették be, mik lesznek a közös kormányzás alapelvei, sarkalatos pontjai. Társadalmi békéről, tisztességes bérekről, igazságos gazdaságról és szabad sajtóról beszéltek.

1. Önmagával békében élő nemzet

A sajtótájékoztatón Jakab Péter, a Jobbik elnöke felidézte: az elmúlt hónapokban a pártok megalkották, az elnökök pedig jóváhagyták azt a dokuemntumot, amit ma ünnepélyesen aláírnak, és ami a közös ellenzéki kormány kormányzási alapelveit mutatja be. Ezek garantálják azt, hogy Magyarország 2022 után jobb hely lesz annál, mitn amilyen az elmúlt 30 évebn volt - fogalmazott.

Az ellenzéki pártok vállalják, hogy megteremtik a társadalmi békét, véget vetnek a gyűlölködésnek, és betemetik a társadalmi árkokat. Azt keresik, ami összeköt, nem ami elválaszt - tette hozzá a politikus. Hangsúlyozta: az ellenzéki kormány mindenkit képviselni fog, aki magyarnak vallja magát, nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya lesz.

2. Demokratikus jogállam

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke arról beszélt: olyan új köztársaságot építenek, ahol a polgárok ellenőrzik a kormányt, és nem fordítva, illetve ahol a hatalom szolgálja a törvényt, és nem a törvény a hatalmat. A politikus szerint a cél egy szabad ország létrehozása szabad sajtóvaql, oktatással és művészetekkel. Azt ígérte: az ellenzéki kormány véget vet az oligarchák hatalmának és leszámol a korrupcióval. "Egyetlen bűn sem maradhat büntetlenül" - fogalmazott.

3. Jövőbe tekintő kormányzás

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint jövőbe tekintő kormányzásra készülnek, ami figyelembe veszi a bolygó jövőjét is. Mint fogalmazott: mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még a saját kezében van a sorsa. Hangsúlyozta: a kormányzatnak ezért minden döntésénél figyelembe kell vennie a fenntarthatóság szempontjait.

4. Gondoskodó társadalom

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: egy gondoskodó társadalmat szeretnének, ahol minden felnőtt fontos és minden gyerek érték. Egy igazságos újraosztási rendszert hoznának létre, ahol mindenki számára elérhető lenne például a minőségi oktatás vagy egészségügyi ellátás, függetlenül attól, hogy milyen családba születik. Azt szeretnék, hogy ne legyenek kiváltságosok, így akinek többje van, jobban hozzá kell járulnia a "közöshöz". Hangsúlyozta: a tisztességes bérekre van szükség, a férfiaknak és nőknek ugyanazért a munkáért ugyanannyi pénz és megbecsülés kell hogy járjon.

5. Igazságos gazdaság

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke arról beszélt: a szolidáris, igazságos Magyarországhoz az igazságos gazdaság is hozzátartozik. Mivel hazánk társadalmi és gazdasági fejlődése a tudáson alapul, ezért szerinte szabad, méltányos és társadalmi előrehaladást segítő oktatási rendszerre van szükség. A felemelkedéshez ugyanakkor az is kell,h ogy megteremtődjön a tisztességes verseny és a méltányos közteherviselés. Hangsúlyozta: alapvető fontosságú, hogy a tisztességes munkáért tisztességes bér, később pedig tisztességes nyugdíj járjon.

6. Európai Magyarország

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke felidézte: Magyarország az emberemlékezet óta európai ország, a magyarság sok évszázados küzdelme az európai magyarság védelméről is szólt. Szerinte természetes, hogy vannak vitáink az Európai Unióval, hiszen itt sok ország képviselői ülnek egy asztalnál, elfőrodulnak viták. De Magyarország számára a legjobb választás maradni Európában, nem másodrendű polgárként, hanem hasonlóképpen élni itt, mint tőlünk Nyugatabbra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink