Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-03 16:11:00

Orbánnak írt levelet a PDSZ: "a pedagógusokat úgy terelik vissza az intézményekbe, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek"

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt követeli, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek.

Orbánnak írt levelet a PDSZ: "a pedagógusokat úgy terelik vissza az intézményekbe, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek"

Vasárnap kiadott nyílt levelüket Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjének, Palkovics Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetőjének és Maruzsa Zsoltán közneveléséért felelős államtitkárnak címezték - írja a 24.hu.

A PDSZ szerint az oktatásban "nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket", hanem fokozni.

"A pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe – a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően -, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek több, más területen dolgozók esetén már alapvetőek, mint a maszkviselés vagy a plexifal. Még most sem történik semmiféle érdemi intézkedés, amikor terjed a vírusnak az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő mutációja" – írják.

Levelükben arra is kitérnek, hogy az olyan "látszatintézkedések, mint a pedagógusok számára «biztosított» tesztelés, egyelőre csak egyszeri, és sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt", ráadásul a pedagógusok visszajelzései szerint a rendelkezésre álló időpontok hamar beteltek.

Szerintük önmagában már a tesztelésre történő beutazás is kockázatot jelent, ezért azok számára, akik nem rendelkeznek személygépkocsival, illetve nem a tesztelőpont közelében laknak, aránytalan kockázatot jelent a nem is megbízható eredményt nyújtó tesztelésben való részvétel.

A PDSZ felszólítja a címzetteket, hogy "teremtsék meg egy olyan digitális munkarend feltételeit, amely nem a tavaszi helyzetet idézi elő újra, hanem valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot, ahogyan az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is".

100 százalékos táppénz: Megkapták, vagy nem kapták meg a tanárok?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink