Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-01-02 06:30:00

Volt tiszti főorvos: a hazai oltóanyaggyártás újraindítása egy az Orbán-kormány „kevés jó döntései” közül

Egy 27 éves nő volt a koronavírus legfiatalabb áldozata csütörtökről péntekre. Az elhunytak száma továbbra is 100 felett volt. Jelenleg az ország 21 pontján tárolnak oltóanyagot. Egyelőre az egészségügyi dolgozókat oltják be.

Koronavírus – nem meglepő módon ezt a szót írták be 2020-ban a leggyakrabban Magyarországon a Google keresőjébe. A téma mindenütt listavezető. A cég évvégén tette közzé 2020 legfelkapottabb keresőszavait.

A járványügyi szabályok szerint december 31-én mindenkinek haza kellett érnie este 8-ra. Leszámítva azokat, akik szilveszterkor is dolgoztak. Éjfélkor is csak azok lehettek volna az utcán, akikre a korlátozó rendelkezések nem vonatkoznak. A rendőröknek mégis volt dolguk. Bálint Gabriella az ORFK ügyeletvezetője híradónknak elárulta: december 31-én 20 óra és január 1-én 5 óra között összesen 1028 alkalommal intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.

A hivatalos oldal adatai szerint újabb 2764 emberben mutatták ki a koronavírus-fertőzést péntekre, és újabb 130-an haltak meg a járvánnyal összefüggésben. A pénteki adatok szerint kórházban 5648 főt ápolnak, közülük 401-en vannak lélegeztetőgépen.

Közben már 21 kórházi oltópontra szállítottak Pfizer-vakcinát, amiből eddig összesen 80 ezer adag van az országban. Az oltóanyag úgynevezett vészhelyzeti alkalmazását jóváhagyta a WHO, az Egészségügyi Világszervezet is. Ez a megerősítés a magyarázat szerint felgyorsíthatja az országok saját hatósági jóváhagyási folyamatait az oltás behozatalára és beadására.

De Debrecenben is készülhet vakcina az új típusú koronavírus ellen. Erre a kormány adott felhatalmazást a Debreceni Egyetemnek és a Nemzeti Népegészségügyi központnak az év utolsó napjaiban. Ugyanakkor Pécsi Tudományegyetem is foglalkozik vakcina fejlesztéssel, együttműködve osztrák kutatókkal.

A hazai oltóanyaggyártás fejlesztését a volt országos tiszti főorvos nemzetbiztonsági kérdésnek tartja. Falus Ferenc szerint erre annak ellenére szükség van, hogy nagy világcégek foglalkoznak vakcina előállításával. Úgy véli a hazai oltóanyaggyártás újraindítása egy a kormány „kevés jó döntései” közül – fogalmazott híradónknak.

Az egészségügyért is felelős miniszter eközben újévi köszöntőjében a társadalom példamutató magatartását méltatta. Kásler Miklós azt hangsúlyozta, hogy szerinte 2021 a talpra állásról és az újabb sikerekről fog szólni.

Toplistás szó volt 2020-ban a koronavírus

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink