Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-30 06:06:00

Megszólalt a polgári hírszerzésért felelős államtitkár a Szájer-botrányról

Vargha Tamás államtitkár az Exkluzív című műsorban beszélt a koronavírus-járványról, a Szájer-botrányról és a migrációról is.

„Nincs szerepe a magyar polgári hírszerzésnek egy európai parlamenti képviselő sem átvilágításában, sem megfigyelésében, sem követésében. Ez nem feladata az Információs Hivatalnak” – mondta Szájer József botránya kapcsán Vargha Tamás a Spirit FM Exkluzív című műsorában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára elmondása szerint az Európai Parlament biztonsági szolgálatának lenne ez a feladata. Vargha Tamás arról is beszélt, hogy ha egy ellenérdekelt szolgálat a magyar külképviseleteket megkörnyékezi, akkor van a magyar polgári hírszerzésnek feladata.

Az államtitkár elmondása szerint újrarendeződést láthatunk a világban, mindenki igyekszik közelebb húzni magához az érdekeltségeit. Mint mondta, az ő feladataik is felértékelődnek. „Riválisok vagyunk, még akkor is, ha van egy Európai Unió, ezen belül van egy V4-ek együttműködés. Ettől függetlenül bizonyos területeken van verseny és az információ nagyon fontos” – fogalmazott. Az államtitkár szerint az elmúlt 10 évben Orbán Viktor vezette kormánynak az unión és a világban elfoglalt szerepe nagyságrendileg megváltozott. „Egy változó világban egyre fontosabb szerepet játszik egy miniszterelnök és az általa vezetett ország, akkor nyilvánvaló, hogy azoknak az országoknak az érdeklődése, amelyek információt szeretnének szerezni, meg fog nőni” – mondta.

Vargha a koronavírussal kapcsolatban arról beszélt, hogy a szolgálatuk legelsőként jelentett erről tavaly. Az Információs Hivatalnak is koronavírussal telnek a mindennapjaik.

Ukrán helyzet

Az ukrán helyzettel kapcsolatban arról beszélt az államtitkár, hogy nem értik, miért lépnek fel magyar politikusokkal és magyar emberekkel szemben erőszakos módon. Vargha szerint rengeteget tudnánk segíteni az ukránoknak, mint ahogy Horvátországnak is segített Orbán Viktor.

Migráció

Az látható, hogy a balkáni a fő útvonal a migráció szempontjából. „Nem gondolhatjuk azt, hogy csak azért, mert járvány van, ez megszűnt” – mondta. Vargha arról is beszélt, hogy sokan jönnek, kreatív megoldásokat, „mindenfélét” találnak ki. Hozzátette: ha jobb lesz az idő, még erősebb lehet a nyomás, nem csak Magyarországon, Európában is.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink