Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-29 09:09:00

Kunetz Zsombor: "az oltásellenességet a kormány váltotta ki a bugyuta kommunikációjával"

Az egészségügyi szakértő szerint a bizalmi válságot a kormány váltotta ki „a hazug és bugyuta kommunikációjával”. Az orvos hangsúlyozta, hogy mindenki oltassa be magát, mert csak így szabadulhatunk fel.

Jól halad a koronavírus elleni védőoltások beadása a Dél-pesti Centrumkórházban, vasárnap 225 egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát, és azóta egyetlen esetben sem alakult ki szövődmény - közölte a kórház főigazgatója hétfőn. A hétfő reggeli adatok szerint már 1094 egészségügyi dolgozót oltottak be a Pfizer vakcinából. Szijjártó Péter bejelentette, hogy hétfőn 6000 ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra.

Azonban a Publicus által a Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalékon áll. 

„Ez nem egy oltásellenesség, ami a társadalomban van a vakcinával kapcsolatban, hanem egyrészt egy tájékozatlanság, másrészt egy iszonyatos bizalmi válság a kormánnyal szemben. Ezt a bizalmi válságot és az oltásellenességet a vakcina kapcsán, a kormány váltotta ki a nem őszinte, hazug és abszolút bugyuta kommunikációjával”

 – erről Kunetz Zsombor beszélt az ATV Start című műsorában. Az egészségügyi szakértő szerint bármilyen oltásra szükség van, amit az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagy. „Nem fogunk tudni máshogy kiszabadulni, csak úgy, ha beoltatjuk magunkat” – mondta.

Kunetz az oltási könyv kapcsán arról beszélt, ez már most is működik a világban, így követik le azokat, akik beadatták maguknak a sárgaláz elleni vakcinát. Úgy véli, például a jövőben légitársaságok nem fogják az utasokat felengedni az oltási könyv nélkül.

A nyájimmunitáshoz nem lesz elég a Pfizer oltóanyag, hiszen annak nagyrészét az Egyesült Államokban fogják felhasználni – folytatta. Habár Magyarország 4,4 millió Pfizer oltóanyagot kapott, ezt el kell osztani kettővel, mivel egy embernek két oltásra van szüksége.

Háziorvosi praxisok

Egy 2021 januárjában hatályba lépő rendeletmódosítás szerint a jövőben olyan orvos is elláthat háziorvosi tevékenységet, akinek még nincs meg ehhez a szakképesítése, de van más szakvizsgája.

Kunetz szerint ez 20 éve így van. De szerinte az a kérdés, miért van az, hogy egy több ezer szívműtéttel rendelkező szívsebész menekül a háziorvosi praxisba, szerinte azért, mert a rendszer kiszámíthatatlan, bizonytalan és rendszertelen.

Decemberben 844 üresen álló praxis volt Magyarországon. A szakértő elmondása szerint azért van hiány, mert a kormány nem tudja vonzóvá tenni a praxist például egy borsodi faluban, ahol a finanszírozás alacsony. Úgy látja, a praxisközösségek előrelépést jelenthetnének.

Kunetz szerint ezt a rendszert nem fogják tudni fenntartani, a mostani szám folyamatosan emelkedhet, amiből a praxisközösség tud kiutat nyújtani.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink