Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-28 19:23:00

Működhet egyáltalán egy új magyar Facebook?

A Facebook kihívójaként magyar alapítású, új közösségi hálózat működik, Hundub néven. A „hun” a magyarokra utal, a „dub” – az oldal leírása szerint – ősi magyar szó, „méhkast” jelent. Az ígéret szerint az oldal nem alkalmaz majd semmilyen politikai cenzúrát.

„Nem vagyunk véleményvezérek, és nem hajlunk el semerre” - ezt írta fizetett hirdetésben az új magyar közösségi oldal, a Hundub ötletgazdája. Híradónk megkeresésére azonban nem reagált a magukat „egyszerű vidéki programozók baráti körének” nevezett csapat.

A Hundub nemcsak színvilágában, hanem szolgáltatásait tekintve is hasonlít a régi Facebook-megjelenésre: személyes profil állítható be rajta, van üzenője, és képek, videók feltöltésére is van lehetőség. Még nyereményjátékot is kínál, amelyben bejegyzésekkel, lájkolással szerzett pontokkal lehet részt venni.

Pál Csaba korábban egy interjúban azt mondta: Az oldal létrehozásában közrejátszottak a Facebook letiltásai. Tavaly például több tízezer magyar felhasználó esett ennek áldozatául. Az üzleti és politikai befolyás felerősödése is az új hálózat létrehozására sarkallta a készítőket.

"Igazság szerint én nagyon örülnék annak, hogyha a Facebook kapna erős kihívókat, nemcsak Magyarországon, de nemzetközi fronton is" - hangsúlyozta Lévai Richárd közösségi marketing specialista. 

A közösségi média szakértő szerint ideje lenne megtörni a Facebook monopóliumát. Ez azonban nemzetközi beágyazottság és még inkább újszerű, vonzó szolgáltatási körre lenne szükség.

"Nem ez az első, és egyelőre egyik sem lett sajnos sikeres, ezt el kell mondani, mert volt, amelyik a több százezer vagy a több millió felhasználót begyűjtötte, és a felhasználóknak egy része aktív is tudott maradni, de a felhasználók túlnyomó többsége egy idő után kikopott, és nem használta rendszeresen ezeket a platformokat" - tette hozzá Lévai.

Urbán Ágnes médiakutató is úgy látja, hogy egy üzletileg is sikeres Facebook-versenytárs kudarcra van ítélve. Szerinte itt kormánypárti szavazóknak akarnak közösségi teret létrehozni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink