Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-28 20:08:00

Kéri László: a Fidesz már a kormányváltásra is felkészült

Minden megváltozott az egész világon tavalyhoz képest. Kéri László politológus elmondta, hogy olyan sokk érte a magyar lakosságot, ami a társadalom nagy része több, mint fél évszázada nem kapott. Kéri szerint a Fidesz már a kormányváltásra is felkészült, erre használják a különböző alapítványokat.

Kéri László úgy látta, hogy tavasszal jobban viselte a társadalom a gyűrődéseket. Az Egyenes beszédben a politológus felsorolta, hogy milyen területeket érintett a változás: az oktatás kényszeres átalakítása a lakosság egyharmadát érintette egyik napról a másikra, a második a home office, a harmadik pedig a jövedelemcsökkenés. A negyedik pedig az, hogy az ember magára maradt, az intézmények is bezártak, sokkal jobban magukra maradtak az emberek.

Az amúgy is atomizált társadalom még inkább szétforgácsolódott- tavasszal ezt jól viselte a társadalom, a nyári szabadságot követően viszont a másodikhullámra sem a társadalom, sem a politika nem volt felkészülve, ez utóbbi pedig vérlázító Kéri szerint. 

A központosított politikai rendszernek van egy olyan hozadéka, hogy minden szinten várni kell fentről az utasításra. Olyan állapotban érte a koronavírus második hulláma a magyar közigazgatást, hogy mindenhol meg kellett várni a központi döntést.

Az egészségügyben a nyári szusszanás nem adott kell erőforrást, a második hullám pedig minden értelemben tízszeres szorzóval értendő. 1094 embert sikerült beoltani a vakcinával, de Kéri szerint most össze-vissza beszélnek a kormányzati szereplők arról, hogy konkréten mikor és mennyi oltóanyagot tudnak kapni.

A politológus úgy véli, hogy nagyon sokat tanultunk, jövőre ez meg is fog látszódni. Megtanultuk, mennyire magunkra vagyunk hagyva, meg kell tanulni a tartalékolást, mind pénz, mind idővel. Meg kellett azt is tapasztalni, hogy mennyire nem számíthatunk az intézményekre- sokan fedezik fel például az otthoni gyógyítást.

Kéri szerint pozitívum, hogy sokan rákényszerültek a digidtalizációra, lehet, hogy ezzel 10 évet ugrottunk előre.
Egészen más életstratégiákat, alkalmazkodási módokat kell kitalálni a társadalomnak Kéri szerint a túlélés érdekében. ​

Kéri László szerint a politikai osztály mindkét oldala militarizálta a kommunikációt. Az ellenzéknek a saját programját, mondanivalójáét kellene kommunikálnia, nem Kövér László szavaira reagálni.

A gazdasági tervek azt mutatják Kérinek, hogy a Fidesz felkészült a kormányváltásra is, a különböző alapítványokba menti ki a pénzt.

Egy év alatt hihetetlenül drámai módon lepleződött le a kormány, a tavalyi évhez képest sokat veszített a Fidesz, az ellenzéknek viszont meg fel kell nőnie a rá váró feladatokhoz- szögezte le Kéri László.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink