Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-28 07:49:00

​Falus Ferenc: akit beoltanak is képes megfertőződni és továbbadni a vírust, tünetei viszont nem lesznek

Falus Ferenc szerint az nagyon pozitív, hogy akik megkapták az oltást, azok közül még enyhe tünetekről sem számoltak be eddig. A szakember úgy számolja, hogy nyár végéig el fog tartani az oltás ebben az ütemben.

​Falus Ferenc: akit beoltanak is képes megfertőződni és továbbadni a vírust, tünetei viszont nem lesznek
A volt országos tisztifőorvos szerint a briteknél észrevett, gyorsabban terjedő koronavírus mutáció azért kelt aggodalmat, mert még nem lehet sokat tudni róla. Ami biztosnak tűnik, hogy ez a koronavírus a megfertőzöttek 80 százalékát enyhe tünetekkel fertőzi meg, a többiek kerülnek kórházba, és jelenleg az új változat is követi ezt a szabályt- magyarázta az ATV Startban a szakember.

Ami szerencse, hogy a vakcinákra való érzékenysége úgy tűnik megmaradt. Az Orbán- kormány teljesítményét arról lehet majd lemérni, hogy januárra mekkora lesz az átoltottság, a hazai számokat össze lehet majd hasonlítani a külföldi adatokkal- állította Falus.

Nagyon pozitív szerinte, hogy akik megkapták az oltást, azok közül még enyhe tünetekről sem számoltak be. A védőoltások bármelyikének sokkal kisebb a kockázata, mint a koronavírus miatti megbetegedésnek.

Az oltási terv kapcsán megjegyezte, hogy erről volt egy uniós megállapodás, hogy először az egészségügyi dolgozókat, majd az idősotthonokban lakókat, ezt követően pedig a kritikus infrastruktúrában lévőket kell oltani, majd később az egyéb társadalmi csoportokat. Falus szerint nyár végéig el fog tartani az oltás ebben az ütemben.

Elmondta, hogy akiket beoltottak, azok is képesek megfertőződni és továbbadni a vírust, de nem produkálnak tüneteket. Ezért továbbra is hordani kell a maszkot és tartani az egyéb intézkedéseket. Falus számításai szerint 3 millió embert kell beoltani, 2 millióan már átestek rajta.

Az influenza elleni oltást mindenkinek ajánlja, január végén még lesz 300 ezer oltás- ez csökkenteni a kockázatát a kettő egyszerre való elkapásának, valamint a védőintézkedések az influenza ellen is védenek.

Egyre terjed Európában a koronavírus új mutációja

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink