Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-27 18:36:00

A következő adag oltóanyag december 31-én érkezik majd Magyarországra

A főváros után Debrecenben és Nyíregyházán is megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása a koronavírus elleni vakcinával. A tervek szerint a következő adag oltóanyag december 31-én érkezik majd Magyarországra. Közben 698 újabb állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ennél kevesebb fertőzöttet utoljára szeptember 22-én regisztráltak. Meghalt 96 beteg, így az elhunytak száma 9-ezer 47 főre emelkedett.

Magyarország az Európai Unión belül az elsők között kezdte meg szombaton a koronavírus elleni oltásokat, az immunizálás vidéken is folytatódott. Nyíregyházán 190-en kapták meg a vakcinát, a megyében 4 oltási központ van. A debreceni infektológiai klinikán 120 embert oltottak be, az elkövetkező napokban csaknem 1000 fő kapja meg a vakcinát.

„Én leszek az első, igen. Furcsa is lenne ha infektológusként meg védőoltási szakemberként 20 éve dolgozva nem használnám azt a lehetőséget, hogy ezzel is elmondjam a lakosságnak azt, amit én gondolok erről a vakcináról” – mondta Várkonyi István, a Debreceni Egyetem Infektológiai Klinikájának igazgatója.

A dél-pesti centrumkórházban és a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján már szombaton megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Merkely Béla hangsúlyozta, az oltásnak nincs veszélye. A rektor ősszel átesett a koronavírus fertőzésen, így ő néhány hónapig nem kaphatja meg a vakcinát. „Az utóbbi hetekben 100-200 között volt az elhalálozott betegek száma, tehát az oltás a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere annak, hogy az új típusú koronavírust megállítsuk” – fogalmazott Merkely.

A vakcinákat az ország egyik legnagyobb gázgyártó vállalata, a Linde szállította a hűtéshez szükséges szárazjég, speciális tárolóedények, valamint szellőztetett gépjárművek segítségével az oltóhelyekre. A vállalat vezérigazgatója elmondta, a szárazjeget kezelő dolgozóknak biztonsági oktatáson is részt kell venniük. Elmondta, hogy az első tapasztalatok alapján kiderült, „ nincs igény tömeges mennyiségű szárazjéggyártásra, inkább a szűk keresztmetszet a szárazjéggel töltött szállítóeszközök biztonságos szállítása. A szárazjég ugyanis speciális anyagként szublimál és szén-dioxiddá alakul át, és ez fulladást, halált is okozhat.

A BioNTech és a Pfizer teljes oltóanyagkészletének kiosztása jövő szeptemberig fog tartani. Orbán Viktor a kormány facebook-oldalán hívta fel az egészségügyi dolgozók figyelmét arra, hogy nagyobb arányban kérjék az oltást.

A hazai járvány adatok egyébként némi enyhülést mutatnak az elmúlt hetek után. Jelentősen visszaesett az új fertőzöttek és a halálesetek száma is. A volt tiszti főorvos szerint viszont azt még korai kijelenteni, hogy csökkenőben lenne a járvány terjedése.

Falus Ferenc volt tisztifőorvos szerint a tegnapi nap folyamán 3292 tesztet végeztek összesen 21 százalékos pozitivitással azt mutatja, hogy a járvány ugyanabban a stagnáló fázisban van, mint az előző 10 napban volt. Falus Ferenc kiemelte, a védőoltások minden bizonnyal hosszabb ideig tartó immunitást fognak biztosítani, mint a betegségből való kigyógyulás. A vakcinaútlevelet viszont még korainak tartja, mivel nem tudjuk, meddig marad meg a szervezetben a magas ellenanyag szint.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink