Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-25 18:46:00

Szakértő az újpesti rendőrtámadásról: helyesen cselekedett a járőr, amikor a fegyveréhez nyúlt

Felébresztették az Újpesten megszúrt rendőrt péntek késő délután. Csütörtök hajnalban egy újpesti társasházban randalírozó férfi támadt a helyszínre kiérkező járőr párosra. Egyiküket késsel szurkálta össze, több létfontosságú szervét megsebesítve. A támadót a megkéselt rendőr kollégája lelőtte. A Híradónk által megkérdezett szakértő szerint helyesen cselekedett a járőr, amikor a fegyveréhez nyúlt.

Stabil a megszúrt rendőr állapota – adta hírül szenteste a BRFK információs portálja.

Csütörtök hajnalban egy újpesti társasházhoz kiérkező járőr párost támadott meg egy, a házban emeletről-emeletre randalírozó férfi. A férfi az egyik rendőrt életveszélyes sérüléseket okozva többször megszúrt – járőrtársa ekkor önvédelemből szolgálati fegyverével több lövést leadott a támadóra, aki belehalt sérüléseibe.

Németh Zsolt szerint a támadó zavart elméjű lehetett. „Nem hiszem, hogy ezt végiggondolta” – mondta a kriminológus.

„Lehet, hogy egyébként korábban már voltak problémái, találkozott már rendőrökkel és mindez összegyűlt nála és kitört ebben a lelkületben. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy az elméje nem működik rendesen, hisz egy normálisan működő ember tényleg ilyet nem csinál” – fogalmazott Németh.

„Kimerem jelenteni, hogy a rendőrnő határozott fellépésével megmentette járőrtársa életét” - ezt már Gál Kristóf, az ORFK szóvivője mondta az eset utáni sajtótájékoztatón.

Végh József kriminálpszichológus szerint a fegyverét használó járőr helyesen cselekedett, amikor több lövést leadva védte kollégája életét.

„Nem tudta eldönteni, hogy melyik lövése talált és az milyen sérülést okozott. Ugyanis sokszor, különösen a kábítószer hatása alatt álló emberek úgy viselkednek, mint a terminátorok, tehát van benne 5 lövés, de még mindig harcol tovább”

 – fejtette ki a szakember.

Egy ott lakó a Zsaruellátó nevű Facebook oldalra írt levélben köszönte meg a rendőrök munkáját. Elmondása szerint: „Talán csak perceken múlott, hogy nem jutott be a lakásba hozzánk és egy fiatal srác, egy rendőr rávetette magát, az ajtónkból vitte el. Nem tudom leírni mit éreztünk, hogy szinte az életét áldozta értünk.”

Ritka, hogy rendőrökre támadnak, de az elmúlt évtizedekből találhatunk néhány történelmi példát.
Bezsenyi Tamás krimonológus emlékeztetett, hogy 1992-ben, a váci rendőrkapitányságon történt hasonló erőszakos eset. Akkor Máté András és kollégája autólopásra lettek figyelmesek, ekkor Máté András utánafutott az elkövetőnek, aki megvárta egy utcasaroknál és ott kétszer gyomron, majd egyszer szívtájékon szúrt. A támadást Máté András nem élte túl, a rendőrség hősi halottnak nyilvánította.

A BRFK Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy péntek késő délután felébresztették a rendőrt, akinek az volt az első kérdése, mikor mehet dolgozni. A lövéseket leadó társa megfigyelés után elhagyhatta a kórházat, pszichológus segít neki feldolgozni a traumát.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink