Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-22 15:30:00

Londoni magyar nagykövet a brit repülőgépek letiltásáról: sokaknak ez nagyon tragikus helyzet

Sok magyar kereste meg a nagykövetséget, miután bejelentették, hogy Magyarország sem fogad repülőgépeket az Egyesült Királyságból. Kumin Ferenc elmondása szerint hatalmas oltási kampány indul Nagy-Britanniában 2021 elején. Nem csak orvosi rendelőkben, de sportcsarnokokban is oltani fognak.

December 22-én 0 órától Magyarország is megtiltotta az Egyesült Királyságból érkező személyforgalmi repülőjáratok leszállását, beleértve az üzleti célú magánrepülőgépekét is. A tiltás oka a Londonban és Délkelet-Angliában gyorsan terjedő új koronavírus-törzs, ami akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet.
Több mint 40 országba nem repülhetnek gépek az Egyesült Királyságból.

Gyakorlatilag a teljes Európai Unió valamilyen módon korlátozta az Angliából induló repülőjáratok indulását, ezzel megszűnt a közvetlen kapcsolat a többi országgal – erről a Spirit FM Exkluzív című műsorában beszélt Kumin Ferenc. Magyarország londoni nagykövete arról is szólt, hogy szintén akadályba ütközik, aki közúton, vasúton próbálja meg áthidalni a légihidat, hiszen Franciaországba sem komppal, sem a Csalagúton nem tud átjönni.

„Mivel karácsony előtt két nappal vagyunk, sokaknak ez nagyon tragikus helyzeteket szült, de ilyen ez a vírus, nem az első alkalom lesz a járvány kitörése óta, hogy emberek terveit keresztül húzza. Talán ez most nagyon rosszkor, és látványosan szerencsétlen időben jött" – fogalmazott a műsorban a nagykövet.

A nagykövetségre érkeznek hívások kint élő magyaroktól, a legtöbben arról érdeklődtek, meddig tudnak még repülőre szállni. Kumin úgy tudja, hogy bizonyos légitársaságok extra járatokat is beraktak, hogy el tudják vinni a későbbi indulókat is. „Az intézkedés bármennyire is kegyetlennek hangzik pont az a célja, hogy a potenciális az új vírusvariánssal találkozhattak Angliában, azok ne menjenek haza és ne találkozzanak a családjukkal" – mondta.  A határidővel kapcsolatban arról beszélt, vannak országok, akik csak 48 órára rendelték el a lezárást.

Az Egyesült Királyságban területileg különböző lezárásokat alkalmaznak az ország nagysága miatt, eddig háromfajta korlátozás létezett. A brit kormány viszont a hétvégén bevezette a negyedik szintet, ami szinte azonos azzal, amit korábban lezárásnak mondtak, egy kivételt észlelt Kumin Ferenc: most templomba lehet menni.

Oltóanyag

Kumin elmondása szerint az oltóanyag, amivel már 300-500 ezer britet beoltottak, hatásos az új vírustörzs ellen is. A brit belső fejlesztésű saját oltóanyag, az AstraZeneca is megkaphatja még idén - december 28-29-én -, az ideiglenes alkalmazási engedélyt. A nagykövet arról is szólt, hogy év elején hatalmas oltási kampány lesz Angliában. „Aki él és mozog az oltani fog. Minden lehetséges közösségi teret erre fognak felhasználni, nem csak kórházakról és rendelőkről van szó, hanem akár sportcsarnokokról is" – árulta el a nagykövet. Hozzátette: ha az eddigi tempóban adnák be továbbra is az oltóanyagot, 4 évig tartana immunizálni csak a veszélyzónában lévő embereket. 

Kumin május 8-án érkezett ki Angliába, amikor még az első lezárások tartottak. A nagykövet elmondása szerint hagyományos módon diplomáciai munka nem művelhető, de megtalálják a módját annak, hogyan végezzék el a munkát.  

Brexit

A nagykövet elmondása szerint az a Brexit-megállapodás, ami úgy néz ki, most nem lesz meg év végéig, az exportőröket fogja érinteni elsősorban, hiszen ez arról szól, hogy tudott-e szabadkereskedelmi megállapodást kötni az Európai Unió és az Egyesült Királyság.

Akik itt éltek eddig EU-s állampolgárként, azok egy regisztráció után egy letelepedett státuszt fognak nyerni, ami azt jelenti, hogy továbbra is tudnak munkát vállalni – jelentette ki. Az átmeneti időszak után viszont új szabályok fognak életbe lépni.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

atv.hu​

A koronavírus új mutációját fedezték fel Londonban

 

Ajánlom

További belföldi híreink