Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-23 05:35:00

Január 1-jétől várhatóan megnő a felújítások száma

Jövő februártól igényelhető az otthonfelújítási hitel. Ezt azok vehetik igénybe, akiknek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatással éljenek. A hitel egy maximum 6 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású kölcsönt jelent. A Híradónknak nyilatkozó elemző szerint hasonló feltételekkel kapható piaci hitel is.

Január 1-jétől várhatóan megnő a felújítások száma, ekkortól indul ugyanis az otthonfelújítási program, amelynek köszönhetően a gyerekes családok a költségek felét - legfeljebb 3 millió forintot - támogatásként utólag visszakaphatják az államtól.

"Arra lehet következtetni, hogy a következő egy-két évben akár 100 ezres nagyságrendben találhatunk olyan lakásokat, vagy házakat, ahol megindulhatnak a felújítási munkálatok" - mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

Akiknek azonban nincs elég pénzük arra, hogy kifizessék a felújítást, február elsejétől otthonfelújítási kölcsönt tudnak igényelni. Az intézkedés része a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek.

"Be kell hogy sétáljon a bankba, és a bankfiókban tudja igényelni az otthonfelújítási kölcsönt" - tette hozzá a szakértő.

Ez egy maximum 6 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű és legfeljebb 3%-os kamatozású kölcsönt jelent. Azok kaphatnak hitelt, akik legalább egy gyermeket nevelnek velük egy háztartásban és legalább 1 éves tb-jogviszonnyal rendelkeznek.

"Amikor benyújtják a lakásfelújítási igényüket, akkor még a Magyar Államkincstár is meg fogja vizsgálni azt, hogy ők abban a pillanatban jogosultak–e az otthonfelújítási támogatásnak az igénybevételére" - mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Amikor megkapták a hitelt, és elkezdték a felújítást, egy évük van arra, hogy a Magyar Államkincstárnál igényeljék az otthonfelújítási támogatást is. Ha megfelelnek a feltételeknek, a számlák bemutatása után megkapják a támogatást is, ami a kifizetett költségek felét fogja fedezni, maximum 3 millió forintot, ami felerészben munkadíj, felerészben anyagköltség lehet.

Egyelőre keveset tudni az új otthonfelújítási-hitelkonstrukció pontos részleteiről, de a pénzcentrum szerkesztője szerint hasonló kamattal igényelhető a piaci hitel is.

"A legkedvezőbb kamatozású felújítási célú hitel amit szintén fix kamattal, szintén 10 éves futamidőre lehet elérni, az most nagyjából 3,69%-3,7 %-on érhető el. Azaz a pénzügyi előny nem annyira jelentős mint az ígérik" - magyarázta Nagy Bálint, a Pénzcentrum.hu vezető szerkesztője.

A gazdaságvédelmi intézkedés egy másik intézkedése a hitelmoratórium, amit 2021 július 1-ig meghosszabbított az állam. Gulyás Gergely bejelentette: a moratórium minden banki ügyfélre érvényes, vagyis nem csupán a gyermekesekre, a nyugdíjasokra és az álláskeresőkre.

Jövő februártól igényelhető a lakásfelújítási hitel

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink