Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-20 19:33:00

Zacher Gábor: fiatal kollégáim keresik a kifogásokat az oltás ellen

2 967 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzés, ezzel 302 989 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 185 beteg, így az elhunytak száma 8099 főre emelkedett. Hétfőn engedélyt kaphat a Pfizer vakcinája, ha pedig így lesz akkor jövő hét végén kezdődik az oltás Magyarországon, először az egészségügyi dolgozókkal.

Zacher Gábor a Civil a pályán című műsorunkban beszélt arról, hogy fiatal kollégái keresik a kifogásokat az oltás ellen, ilyenkor azt mondja nekik, nézzenek körül a kórházban.

"Látod magad előtt a betegeket, és látod, hogy bejön, beszélgetsz vele, 2 óra múlva meg már ott van a lélegeztetőgépen. Megnézed a tüdejét és csak a fejéhez nyúlsz, hogy úristen, ez a CT hogy változott 2 óra alatt. És a beteg majdnem belehal ebbe a történetbe" - fogalmazott Zacher. A toxikológus szerint érthetően kellene beszélni a védőoltásokról, hogy az emberek megértsék, milyen szövődményei lehetnek, és azoknak egyáltalán mennyi a valószínűsége.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nem indokolt a félelem. Soós Adrianna szerint az egészségügyi dolgozóknak élen kellene járniuk a felvilágosításban. "Az orvosok, illetve a diplomás ápolók, mentősök körében inkább az oltáspártiak vannak többségben, talán, akik kevésbé találkoztak vagy más szakterületen dolgoznak, vagy nem ismerik annyira az oltásokkal kapcsolatos eljárásokat, azokban van nagyobb félelem" - fejtette ki a FESZ elnöke. 


Ilyen előzmények után kezdődött a vakcinaigény felmérése az egészségügyi dolgozók körében. 

Szlávik János az állami tévének az oltás beadásának körülményeiről beszélt. Elmondta, hogy ilyenkor nem csak arról van szó, hogy megérkezik valaki az orvoshoz, kap egy oltást a kezébe, és elszalad. "Hanem ezt megelőzi egy adminisztráció, egy kérdőív kitöltése, tájékoztatni kell az oltásról, annak hasznáról, esetleg szövődményeiről, sőt a beoltottaknak nagyon gyakran fél óráig az oltóponton kell tartózkodniuk, esetlege akkut szövődmények kialakulásának veszélye miatt" - mondta Szlávik János infektológus. A szakember ugyanakkor elmondta mindenkinek azt javasolja, hogy amelyik oltásra úgy gondolja, hogy saját maga számára biztonságos, oltassa be magát, mert ennek a járványnak csak a védőoltásokkal tudnak gátat szabni.

Vasárnapra 2 967 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzés, és elhunyt 185 beteg. Harmadik napja ilyen magas a halottak száma, szombaton 189, pénteken pedig 187 beteg halt meg.

"Az intenzívosztályokon ápolt és lélegeztetőgépen lévők, azok a személyek, akiknek sajnos - főleg a lélegeztetőgép után - elég jelentős része nem éli túl ezt a betegséget. Azt látom most, hogy a lélegeztetőgépen lévők száma csökkent azzal párhuzamosan, hogy meglehetősen magas a halálozás" - nyilatkozta Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő.

A szakember szerint a következő napokban remélhetőleg csökken, de még így is elég magas szinten marad a halálozás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink