Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-18 10:50:00

Szijjártó: Reális, hogy az uniós mellett kínai vakcina is érkezhet még az idén

Reális, hogy még az idén két forrásból is érkezhet vakcina Magyarországra. A két ünnep között megérkezhetnek "az Európai Unió által lekötött kontingensek első részletei" a koronavírus elleni vakcinából. ha az OGYI szakemberei biztonságosnak és használhatónak ítélik a kínai vakcinát, akkor rövid időn belül onnan is érkezik egy "jelentős szállítmány" - ezt Szijjártó Péter mondta az ATV kérdésére.

Az Európai Unióból azt az értesítést kaptuk, hogy a nemzeti engedélyezési jogkörrel rendelkező hatóságok álljanak készen, mert az év vége előtt, praktikusan a két ünnep között megszülethet az a jóváhagyó döntés, amely a Pfizer és a Biontech vakcinájára vonatkozik - mondta Szijjártó Péter ma, egy más témában tartott sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére, hogy a miniszterelnök reggeli Kossuth Rádiós interjújában azt mondta, hogy december 27-én, 28-án megkezdődik az oltás Magyarországon, 35 ezres körben. De az nem derült ki, hogy az Ursula von der Leyen által bejelentett uniós vakcináról van-e szó, vagy esetleg a kínai vagy orosz vakcináról.

Reális, hogy az első szállított adagok - az még nem világos, hogy darabszámra mennyi - megérkezhetnek az Európai Unió tagországaiba a két ünnep között. "Némi szépséghiba, hogy a britekhez és az amerikaiakhoz előbb érkeztek meg az oltóanyagok" - jegyezte meg a külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: a két ünnep között megérkezhetnek "az Európai Unió által lekötött kontingensek első részletei".

De a kérdésünkre válaszolva azt is hangsúlyozta, hogy emellett az OGYI folyamatosan vizsgálja a kínaiak partnerek által megküldött dokumentációt, mely alapján eldönthetik, hogy biztonságosnak és alkalmasnak tartják-e a kínai vakcinát Magyarországi használatra. Ott párhuzamosan az adásvételi szerződésről szóló tárgyalás is zajlik. Amennyiben az OGYI biztonságosnak és használhatónak tartja a kínai vakcinát, akkor rövid időn belül onnan is érkezik egy "jelentős szállítmány" - mondta Szijjártó Péter. Ha a szakemberek azt mondják, hogy igen, akkor Kínából is veszünk, és reális, hogy két forrásból is érkezhet az idén vakcina Magyarországra - jelentette ki kérdésünkre.

Ő is beoltatja magát, a sor végén

A külügyminiszter érdeklődésünkre azt mondta, ha rákerül a sor, ő is beoltatja magát, de lesz egy világos sorrend. "Nyilván vannak, akik bőven előttem állnak a sorban, és ez így helyes is" - fogalmazott, megjegyezve, az, hogy ő hagyható akár a sor végére is, mert nemrég gyógyult meg a koronavírusból, és jelentős antitestje van a 14 napos karantén után.

Ajánlom

További belföldi híreink