Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-17 06:47:00

Virológus figyelmeztet: azok sem nyugodhatnak meg teljesen, akik már átestek a koronavíruson

Kemenesi Gábor egy alaposan lábjegyzetelt posztjában sajnálatosnak nevezte, hogy olyan hírek terjedhetnek, hogy aki már átesett a koronavíruson, biztonsággal látogathatja rokonait.

Facebook-bejegyzésében a virológus kifejti: a tudomány eddigi ismeretei szerint, a gyógyulást követően valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki, legalább 6 hónapig (eddig vizsgálták), azonban ennek működését leginkább egy skálán lehet elképzelni.

A skála legkedvezőbb foka az úgynevezett sterilizáló immunitás, amikor el sem kaphatjuk többé a vírust, így tovább sem adhatjuk – magyarázta Kemenesi. Elmondása szerint ugyanakkor a skálán természetesen szerepelnek más fokozatok is (mint például, hogy újra elkapjuk a fertőzést, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át), ám a jelenlegi tudományos ismeretek alapján és a rendkívül kevés újrafertőződési esemény alapos megfigyelése alapján egyelőre semmi nem jelenthető ki biztosan. „A válasz egyelőre: nem tudjuk" – fogalmaz Kemenesi.

A virológus szerint könnyen előfordulhat, hogy az immunitásunk kedvező lefolyású újrafertőződést eredményez, de megengedi a vírus továbbadását, tehát ismét fertőzhetünk. De nyitott kérdésnek nevezte azt is, hogy miként ismerhetők fel az újrafertőzöttek, mennyire gyakori az újrafertőződés, illetve, hogy van-e szerepük az újrafertőzötteknek a betegség továbbadásában.

Kemenesi Gábor szerint ezért mindenki, tekintet nélkül korábbi fertőzésére, azonos elővigyázatossági lépéseket kell, hogy tegyen.

A kulcsszó – „nem tudjuk” Nemrég sajnálatos módon elhangzott a médiában, hogy a betegségben átesett emberek...

Posted by Gábor Kemenesi on Wednesday, 16 December 2020
Koronavírus: egyelőre nem látni a javulás jeleit

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink