Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-16 10:15:00

Kutatás-fejlesztési programról állapodott meg Magyarország a német Rheinmetall hadiipari vállalattal

Magyarország megállapodást kötött a Rheinmetall vállalattal egy közös kutatási-fejlesztési programról – jelentette be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Spirit Exkluzív Novák Andrással című műsorában.

A megállapodás lényege egy gumikerekes, „valóban forradalmian új fejlesztéseket és képességeket tartalmazó gépjármű, illetve gépjárműcsalád fejlesztése" – részletezte a kormánybiztos. Hozzátette, ennek a teljes fejlesztése Magyarországon fog történni, illetve a remények szerint a jövőbeni gyártása is itt fog megvalósulni. Zalaegerszegen lesz a kutatás-fejlesztési központ, és ezzel kapcsolatban már megalapították a Rheinmetall Hungary céget. A gyáregység építését csütörtökön indítják el Zala Megye központjában. A gumikerekes járművek esetében a gyártás viszont Kaposvárra tervezik.

Páncélozott gépjárműről van szó, amely emberek szállítására alkalmas, és különféle meghajtásai lesznek.

„Ha a következő években olyan szinten tartunk a prototípus fejlesztésben, ahogy azt elterveztük a német mérnökökkel, akkor majd egy-két éven belül tudunk bővebbet is mondani" – jelentette ki a kormánybiztos.


Ez egy teljesen új fázisa a hadiipari fejlesztésnek – hangsúlyozta Maróth Gáspár, hozzátéve, hogy most már nem arról van szó, hogy a magyar honvédség számára rendszeresített eszközökkel kapcsolatban hoznak gyártást, vagy gyártástechnológiát, vagy azokhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztést az országba.

„Itt most arról beszélünk, hogy valóban a világ élvonalába tartozó kutatás-fejlesztési programban veszünk részt, és hiszünk abban, hogy ennek a terméknek meg lesz a piaca" – fogalmazott a kormánybiztos. Azt is elmondta, hogy „hosszú távon biztosan lehet azzal kalkulálni, hogy a magyar honvédség számára ez egy értékes eszköz, amit fejlesztünk, hiszünk magában a termékben." Arra a hírre, hogy elkezdődött ennek a fejlesztés már volt is komoly érdeklődés ez iránt a termék iránt – tette hozzá hangsúlyozva, hogy egy ilyen gépjárműcsaládnak a kifejlesztése három-négy évet is igénybe vehet.

Arra a kérdésre, hogy ez a fejlesztés forintban kifejezve mit jelent, a kormánybiztos azt felelte, hogy „egy ilyen kutatás-fejlesztési program ránk eső része két-három gépjármű árából kijön".

Izraeli Vaskupa radarrendszer Magyarországon

A napokban jelentették be, hogy a magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét. „A fizikai struktúrát, amit megvettünk az ugyanattól a cégtől, ugyanaz a termékcsalád, vagyis megvettük ezt a terméket a legmodernebb elektronikai rendszereivel, szoftvereivel, sőt ezeknek egy jókora részét magyar bedolgozásban fogjuk fejleszteni itt közösen az izraeliekkel” – részletezte a hírt Maróth Gáspár. Hangsúlyozta a vásárlás kapcsán, hogy közös gyártás, közös fejlesztésnek is lesz az eredménye a véglegesen kialakuló magyar radarcsalád.

Magyarországi légtérfelderítést és irányítást fogják végezni mind a civil, mind a katonai oldal számára használható információkkal.  A NATO légtér részeként a magyar radarrendszer komoly eleme lesz a NATO légtérirányításnak is.

Két fázisból áll a radarrendszer beszerzésének.

Első lépésként Izraelből és Kanadából érkeznek a fizikai elemei a radarnak, és az elektronikai elemeit tekintve már magyar bedolgozás fog szerepet kapni benne. A második fázis részeként áttelepül a radarrendszer több komponensének a gyártása Magyarországra.

Arra a kérdésre, hogy mikor érkezik meg a radarrendszer Magyarországra és mikor üzemelik be, a kormánybiztos elmondta, hogy ez több lépcsőből áll. Létezik egy NATO felé vállalt kötelezettsége Magyarországnak – fejtette ki, aminek értelmében 2023/2024-re ennek az első elemeit rendszerbe kell tudni állítani, főleg a légtérirányításba. „Ehhez hozzátettünk még tüzérségi radarrendszereket, hiszen vettünk tüzérségi eszközöket, amelyeknek a kiszolgálásához kellenek a tüzérségi radarok, és folyamatosan 2026/2027-ig érkeznek ezek a radarok” – tette hozzá Maróth Gáspár.

További fejlesztésekről

Maróth Gáspár elmondta az adásban, hogy erre az évre még egy komoly megállapodás előtt állnak, amelynek utolsó simításai zajlanak jelenleg is. Ez pedig a török gyártmányú katonai terepjáró, azaz a négykerék-meghajtású "páncélozott többcélú moduláris jármű", amelyből korábban vásárolt már 10 darabot a magyar honvédség egy misszió biztosításához, most azonban egy sokkal részletesebb és komolyabb megállapodás előtt állnak a felek.

Azzal kapcsolatban, hogy 2026-ban lejár a Gripen vadászrepülőkre vonatkozó szerződés, elmondta, 2021-ben már megkezdődnek a szakmai tárgyalások, és annak felmérése, hogy mire is kell egy ilyen flotta, illetve mekkora flottára van szükség. „Azt tűztük ki célul, hogy jövőre lássuk, milyen képességet kell biztosítanunk a magyar honvédség számára ezen a területen, utána indul el a piackutatás és majd csak az utolsó fázisban a konkrét tárgyalás a cégekkel” – fogalmazott a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A teljes interjút az alábbi videóban nézheti meg:


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink