Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-16 12:28:00

Az ukrán kormánynak üzent a Fidesz

A párt közleményében azt írta, a leghatározottabban elítéli a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség ukrán hatóságok általi sorozatos, immár folyamatosnak tekinthető zaklatását.

Úgy látják, a kárpátaljai magyarságot és annak képviselőit ért atrocitások egyértelműen megfélemlítő célzatúak, kisebbség- és Európa-ellenesek.

"Felháborító, hogy a NATO-ba és Európai Unióba igyekvő Ukrajna a 21-ik században is ilyen módszereket alkalmaz és így bánik egy területén élő békés nemzetiségi közösséggel. A hatóságok megfélemlítő akcióikon keresztül a kárpátaljai magyarokat az ukrán alkotmány és nemzetközi szerződések által is garantált jogaikban, a nemzeti identitásuk és kultúrájuk megélésében kívánják durván korlátozni" - írják.

A Fidesz ezért felszólítja Ukrajna kormányát, hogy haladéktalanul hagyjon fel a kárpátaljai magyarságot célzó ellenséges akciókkal és tegyen aktív lépéseket a helyzet javítása érdekében. "Ezzel párhuzamosan Magyarország kormányát felkérjük, tegyen meg minden tőle telhetőt mind a kétoldalú, mind pedig a nemzetközi kapcsolatok szintjén annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló események többé ne fordulhassanak elő" - teszik hozzá.

Fegyveresek tartottak házkutatást kárpátaljai magyar szervezeteknél

 

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink