Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-16 05:21:00

Szociológus a magyar családok pénzügyi helyzetéről: „Olyan mintha cirkuszi mutatványt kellene bemutatniuk védőháló nélkül”

Alig van megtakarítása a magyaroknak - derült ki a K&H felméréséből. Az emberek 36 százaléka egy hónapig tudna megélni, ha megszűnne a rendszeres jövedelme. Az állásukat elvesztők több mind háromnegyede: legfeljebb 3 hónapig tudna megélni a tartalékaiból. A szakértő híradónknak azt mondta: a helyzet olyan, mintha a családoknak cirkuszi mutatványt kellene bemutatniuk védőháló nélkül.

A K&H egy frissen végzett kutatása szerint a magyarok harmada legfeljebb egy hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik. Ugyanakkor a lakosság 8 százaléka 1-2 évre elegendő tartalékkal rendelkezik, míg 5 százaléka akár több évig is képes lenne bevétel nélkül megélni.

Nemek szerinti bontásban is elemezték a helyzetet, ebből az látszik, hogy a nők 41 százaléka, a férfiaknak pedig 30 százaléka bírná maximum egy hónapig bevétel nélkül.

Az ország keleti részén a háztartások 43 százaléka tartozik a legkiszolgáltatottabb kategóriába, nyugaton, és a középső országrészben 31-32 százalék ez az arány, míg a fővárosban 25 százalék.

A híradónknak nyilatkozó szociológus szerint a magyar családok helyzete rossz, és nagyon le vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Bass László szerint a helyzet olyan, mintha a családoknak cirkuszi mutatványt kellene bemutatniuk védőháló nélkül.

Mint arra a szociológus rámutatott a magyar szociális ellátórendszer olyan rossz állapotban van, hogy nem lehet arra számítani, hogy megóvja az embereket valami komoly bajtól.

Bass László híradónknak azt mondta: az alapszükségletekre még az is kispórolja a pénzt, aki rossz helyzetben van, a gond akkor a legnagyobb, amikor hosszútávú beruházásról van szó.

A magyarok harmadának egy hónapra elegendő tartaléka van csak

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink