Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-14 08:05:00

Ha Deutschot kizárja a néppárti frakció, a fideszesek is “mennek mindannyian”

Ha Othmar Karas kezdeményezésére az Európai Néppárt frakciója napirendre tűzi Deutsch Tamás kizárását és meg is szavazzák, “mennek mindannyian” vele a fideszes képviselők - mondták az atv.hu-nak brüsszeli források.

Othmar Karas, a néppárti EP-frakció osztrák ÖVP-s alelnöke tudatta múlt szerdán, hogy megtették az első lépést a Deutsch Tamás elleni eljárásban. A fideszes képviselő kizárására irányuló kezdeményezésének már több mint 40 támogatója van, és az EPP frakció “csendes többsége” is mögötte áll - írta a Twitterén Karas.

Azzal indokolta a magyar fideszes delegációvezetővel szemben az eljárást, hogy a “jogállamiság iránti elkötelezettségünk összehasonlítása a Gestapóval és a nemzetiszocializmus és a kommunizmus általi elnyomással elviselhetetlen és teljesen elfogadhatatlan”.

Karas szerint Deutsch Tamás nem kért bocsánatot ezért, és nem vonta vissza kijelentését sem. “Szavazást kértem a képviselőcsoporttól, hogy a jövő héten zárják ki Deutsch képviselő urat” - twittelte Karas múlt szerdán, azt is hozzátette, hogy Deutsch Tamás bocsánatkérés helyett elfogadhatatlan összehasonlításokat ismételt meg és “kommunista módszereket emlegetett”.

Weber elfogadta a bocsánatkérését

Deutsch Tamás ugyanakkor a múlt héten tudatta, hogy már korábban bocsánatot kért Manfred Weber néppárti frakcióvezetőtől, amiért az ATV Csattban a Gestapo és az ÁVÓ jelszavához hasonlította a frakcióvezetőnek a De Standaard holland nyelvű belga lapnak adott nyilatkozatát. A bajor CSU-s politikus úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre mondta azt, hogy ha jól emlékszik, a Gestapo és az ÁVÓ jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned.

"A magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúm után felmerült vádakat – amelyek szerint én Frakcióvezető urat a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlítottam volna – a Frakcióvezető úrnak az interjút követő napon küldött levelemben azonnal tisztáztam”

- tudatta Deutsch Tamás, hozzátéve, hogy telefonon is beszélt Weberrel, aki elfogadta a bocsánatkérését.

Még nem száz százalék?

Vasárnap pedig a Kossuth Rádiónak azt mondta: a 182 fős EPP-frakcióból 40-en kezdeményezték a kizárását. Deutsch Tamás a Vasárnapi újságban beszélt arról, hogy “büszke tagja az Európai Néppárt frakciójának, és reméli, hogy a józanság, a mások megértésére törekvés vezérli majd képviselőtársait, amikor a kizárására vonatkozó javaslatról szavaznak”. Megjegyezte, hogy a kizárását kezdeményezők módszere az 1990 előtti antidemokratikus Magyarországra emlékeztet, hiszen azért akarják megbüntetni, mert szabadon megfogalmazta a véleményét, kiállt az igazság és a hazája mellett.

Brüsszeli források szerint még “nem száz százalékosan biztos”, hogy napirendre tűzik a fideszes delegációvezető kizárásáról szóló döntést. Amennyiben döntenek Deutsch sorsáról és kizárják, “megyünk mindannyian” - mondta az atv.hu-nak egy befolyásos fideszes politikus.

Az Európai Néppárt frakciójában 13 Fidesz-KDNP képviselő van, ők a Fidesz EPP-pártcsaládban történt tavaly márciusi felfüggesztése után is teljes jogú tagjai a képviselőcsoportnak.

Orbán javaslata új frakció-szövetségre

Érdekesség, hogy Orbán Viktor a múlt héten tett javaslatot Manfred Webernek levelében - még a csütörtöki EU-csúcs előtt - arra, hogy a jövőben legyen olyan új konstrukció, együttműködés a néppárti frakció és a brüsszeli Fidesz-delegáció között, mint amilyen 1999-2009-ben volt az EPP-sek és a brit konzervatív párt EP-képviselői esetében. Ebben a tíz évben a brit konzervatív képviselők a néppárti frakcióhoz külső szövetségesként csatlakoztak, abban egy külön csoportot alkotva.

Az atv.hu kérdésére, hogy ehhez előbb ki kell-e lépnie a Fidesznek a Néppártból, Novák Katalin miniszter, a Fidesz külkapcsolatokért is felelős alelnöke azt válaszolta, hogy nem. Erről itt írtunk.

“Riasztó” Weber nyilatkozata

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten a kormányinfón az ATV kérdésére, hogy ha Deutsch Tamást kizárják a néppárti frakcióból, kilép-e a Fidesz a Néppártból, a következőképpen reagált: a kérdés az, hogy a Néppárt jól érzi-e magát a Tusk-vezetése alatt.

A miniszter szerint a magyar vétófenyegetettség nem függött össze az esetleges távozással. mint mondta, az áll összefüggésben a Fidesz-Néppárt kapcsolattal , "hogy a Néppárt az alapvető nemzeti szuverenitás körébe tartozó kérdéseket tiszteletben tartja-e, a migrációs ügyben meghagyja-e azt a szabadságot, hogy minden ország saját maga döntsön, és liberális követeléseket teljes egészében magáévá tesz-e".

Gulyás Gergely, ugyanakkor Manfred Webernek a Brexit apropóján tett nyilatkozatáról - miszerint a nemzeti szuverenitás modern világban nem létezik - “elég riasztónak” nevezte. “Mi úgy gondoljuk, hogy nemzeti szuverenitás létezik. Az egy másik kérdés, hogy a szuverenitásunk egy részét az európai uniós csatlakozásunk óta más tagállamokkal közösen gyakoroljuk. De ez nem változtat azon, hogy léteznek nemzetek, léteznek államok és létezik szolidaritás". Ez például egy komoly ideológiai különbség az Európai Néppárt vezető tisztviselői és Magyarország között - mondta.

Konzervatívok?

A kormányinfón Gulyás Gergely szavaiból az tűnt ki, hogyha a fideszes képviselők elhagynák a Weber vezette EPP-frakciót, akkor az Európai Parlament ötödik legnagyobb, az Orbán Viktor lengyel szövetségese, Kaczynski dominált Európai Konzervatívokhoz csatlakoznának. „A Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva” - jelentette ki.

Arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozott Geert Wildersszel, a holland Szabadságpárt vezetőjével csütörtökön számoltunk be.

Szijjártó még aznap találkozott Morten Messerschmidt, dán néppárti alelnökkel és a Finnek Pártja frakcióvezetőjével, Ville Tavioval és Simo Grönroos pártfőtitkárral is - ők valamennyien az Európai Parlamentben az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióban ülnek. Az ID az ötödik legnagyobb frakció az EP-ben. A 73 fős képviselőcsoportot alkotó, jobbára szélsőjobboldali pártokhoz tartozó európai parlamenti képviselők többsége az olasz Ligahoz, a francia Nemzeti Tömörüléshez és a német AfD-hez tartozik.

Bár a Szijjártó-találkozók apropóján felröppentek találgatások az ID-ről és a Fideszről. De korábban a Fidesz és a kormány politikusai is egyertelművé tették: az AfD “vörös vonal” a számukra.

Frissítés

A Politico hirlevelében azt írta, szerdán vitatja meg a Deutsch Tamás kizárására vonatkozó javaslatot az EPP-frakció, de még nem biztos, hogy aznap szavaznak is.

A néppárti frakció lengyel delegációja - ők az Orbán Viktorral szövetséges Kaczynski nevével femjelzett lengyel PiS-hez politikai ellenlábasa, Donald Tusk pártjához, a Polgári Platformhoz tartoznak - egységesen Deutsch Tamás kizárását szorgalmazza. Andrzej Halicki lengyel platformos képviselő szerint a Fidesz a közös Európával és a jogállamisággal is szembe megy. “Támadják a vezetőinket, Jean-Claude Junckertől, Donald Tuskon át Manfred Weberig, és elfogadhatatlan összehasonlításokat tesznek” – mondta Halicki. Hozzátette, “ideje választani, hogy kik akarunk lenni és merre megyünk. Ezt a véleményt a teljes deegáció osztja” - idézi a Politico a lengyel politikus véleményét.

Ajánlom

További belföldi híreink