Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-14 19:33:00

600 millió forintos bevételtől esik el Szombathely, mert a kormány befagyasztotta a helyi adókat

600-millió forintos bevételtől esik el Szombathely önkormányzata, mert a kormány befagyasztotta a helyi adókat. A városban az építményadó összegének emelését tervezték, hogy így csökkentsék a gépjárműadó elvonásából, az iparűzési adó csökkenéséből és az ingyenes parkolásból fakadó bevételkiesést.

A koronavírus-helyzet nem kímélte a szombathelyi önkormányzat kasszáját sem. A város polgármester azt mondja, a kötelező feladataikat mindenképpen szeretnék ellátni, de nagyon sok pénz hiányzik a kasszából.

"1,8 milliárd forint esik ki az iparűzési adóból, 6-700 millió a kormányzati intézkedések mínusza, amit el kell szenvednünk, ezenkívül a cégeink vesztesége is egymilliárd forint, és akkor még nem számoltunk a kifizetendő 2,7 milliárd forint szolidaritási adóból, amit ebben a nehéz időben is kell fizetnünk." - sorolta Nemény András, polgármester.

A bevételkiesést elsősorban a nagy vállalkozásokat érintő ingatlanadót kivetésével akarta a városvezetés kompenzálni. Egyeztetettek is az érintettek többségével, de hiába. A kormány ugyanis december 2-i hatállyal megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

"Ezt szerettük volna pótolni egy építményadó növelésével az 1000 négyzetméter fölötti ingatlanok esetében. ez 600 millió forintot jelentett volna, tehát nagyjából a plusz kormányzati megszorításokat ebből tudtuk volna finanszírozni. Mi egyébként november 30-ára a csomagot össze is állítottuk kemény munkával és rengeteg egyeztetéssel." - mondta Bokányi Adrienn, a gazdasági és jogi bizottság elnöke.

A gazdasági és jogi bizottság elnöke azt mondta, annyira súlyos a helyzet, hogy a kötelező feladataik ellátása is veszélybe került, amit csak úgy tudnak megoldani, hogy a városi intézmények, és cégek költségeit csökkentik, de egyebek mellett a képviselők tiszteletdíját, bizottsági tagok, elnökök javadalma is kevesebb lesz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink