Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-12 07:45:00

Így készülnek a „kis” pártok 2022-re

A választási törvény benyújtott módosítása kapcsán számos elemzés és cikk született, melyek arra próbálnak rávilágítani, hogy milyen hatással lesz az ellenzéki összefogásra. Egyesek úgy vélik, a Kétfarkú Kutya párt miatt módosítják a törvényt, a Mi Hazánk szerint a javaslat ellenük irányul. A Hetek cikke.

Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a viccpárt

A viccpártnak a 2019-es önkormányzati választásokon a budapesti II., XII. XIV. és XV. kerületben is bejutottak az önkormányzati testületbe, a friss kutatások szerint országosan a biztos pártválasztók körében 2 százalékon áll a népszerűségi mutatójuk. A javaslat benyújtása után a Momentum elnöke, Fekete-Győr András is azt mondta, hogy a Kutya Párt vagy nem indul, vagy az ellenzékkel közös listán indul. A Hetek megkeresésére azonban az MKKP elnöke megerősítette, hogy továbbra sem kívánnak részt venni az összefogásban. Mivel azonban a kormányváltó erők esélyeit sem kívánják rontani, igyekeznek a 27 jelölt felett kötelezően indítandó egyéni körzetben „rossz” jelöltet indítani. Az ő kampányuk lényege az lesz, hogy az emberek ne szavazzanak rájuk. „Kérdés, hogy lehet-e egyáltalán annyira rossz egy jelölt, hogy ne szavazzanak rá az emberek” – tette hozzá Kovács Gergely. Azt is elmondta, hogy ne felejtsük el, ez még nem egy elfogadott törvény, így a sok módosítás után akár az is követelmény lehet, hogy a pártoknak minden körzetben húsz jelöltet, de még külföldön vagy a Szíriuszon is jelöltet kell állítaniuk...

Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom ​

A szervezet idén, március 6-án alakult és hivatalosan júniusban lett bejegyzett párt, népszerűsége a közvélemény-kutatások eredményei alapján nem mérhető. A pártnak Székely Sándor személyében parlamenti képviselője is van, a szervezet miniszterelnök-jelöltje Szanyi Tibor, volt szocialista politikus. Kérdésünkre elmondták, hogy a szóban forgó módosítások egyike sem lehetetlenítené el a pártot, továbbra is mind a 106 körzetben terveznek saját egyéni jelöltet indítani. Ezt azzal indokolták, hogy „minden pártnak – mérettől függetlenül – törvényi kötelessége jelölteket állítani, és választásokon részt venni. Az ellenzéki jelöltek számát egy normális, átlátható előválasztással lehet szűkíteni.”

Mi Hazánk Mozgalom

A Jobbikból kivált, a biztos választók körében 2 százalékon – tehát a parlamentbe jutási küszöb alatt – álló jobboldali párt szerint egyértelmű, hogy a Fidesz és a balliberális oldal is két listában gondolkodik, vagyis vagy a kormánykoalícióra, vagy a balliberális tömbre lehessen szavazni. Emiatt gondolják, hogy a törvénymódosítás a Mi Hazánk ellen irányul és a kormánypárt azt gondolhatta, hogy a Mi Hazánk számára, állami támogatás híján problémát jelenthet 71 egyéni választókerületben elindulni.

Megerősítették, hogy ennek ellenére mind a 106 választókerületben egyéni képviselőjelölteket állítanak. Volner képviselő javaslatáról – miszerint nem legalább 50, hanem 71 egyéni jelölt indítása szükséges az országos listaállításhoz – azt nyilatkozták, hogy a Mi Hazánkat is sokszor megvádolták már az elmúlt években azzal, hogy a Fidesz szekerét tolja, ezért nem szeretnének beállni a „balliberális ellenzék narratívájába”, hogy mindenkit Fidesz-bérenceznek, „de a vak is látja, hogy mi történik most”. 

A teljes cikk a Hetek aktuális számában olvasható.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink