Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-10 05:40:00

A magyarok ijesztően kis arányának van baja a korrupcióval

A jogállamiság semmibe vétele előzte meg a központosított korrupciót, amit idén sem sikerült megtörni - így összegezte a Transparency International Magyarország a hazai helyzetet a Korrupcióellenes világnapon. A kormány szerint a korrupciós vádak mögött Soros-szervezetek állnak.

A Transparency International Magyarország szerint a központosított korrupciónak az állam foglyul ejtése, vagyis a jogállami normák megsértése nyitott utat hazánkban. A szervezet jogi igazgatója ennek kapcsán azt mondta híradónknak: a korrupciót idén sem sikerült megtörni itthon. Ligeti Miklós szerint a kabinet nem tesz megfelelő lépéseket, véleménye szerint ugyanis az államnak „felemás viszonya” van a korrupcióval: „a mások korrupcióját, a konkurens korrupciót, az utcai korrupciót üldözi, a hatalmi helyzetben lévő személyekhez, a politikai klánhoz közelálló fontos, érzékeny korrupciós ügyeket viszont büntetlenül hagyja” – vélekedik Ligeti.

Külön érdekesség a korrupció társadalmi megítélése. Az Eurobarometer felmérései nyomán a szervezet kiemelte: bár a magyarok 87 százaléka súlyos problémaként gondol a korrupcióra, de csak 38 százalékuk tartja elfogadhatatlan azt.

Két hete a belügyminiszter azt mondta: a Belügyminisztérium 2020-ban is következetesen és eredményesen küzdött a korrupció ellen. Pintér Sándor szerint Magyarországon egyetlen korrupciós ügy sem marad felderítetlen.

Az ellenzék ezzel szemben úgy véli, hogy a korrupciónak tradíciója van a Fideszben, és erről a miniszterelnöknek is tudnia kell, „ezért pedig egyszer majd felelnie kell Orbán Viktornak, és nincs az az ereszcsatorna, amin keresztül elmenekülhetne a számonkérés elől” – fogalmazott Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

De a Jobbik is elszámoltatást ígér. Szilágyi György, országgyűlési képviselő híradónknak azt mondta: ezeket az ügyeket a jogállamiság talaján maradva ki kell vizsgálni. A párt bűnösség esetén pedig a vagyont is visszavenné.

A Transparency megállapításai kapcsán a Miniszterelnökség azt írta híradónknak, hogy Transparency International a Soros-hálózat egyik legnagyobb szervezete, amelyet Soros György finanszíroz. A tárca szerint Soros György azért támadja Magyarországot, amiért az ország nem telepíti be a migránsokat.

Transparency: Nem sikerült megtörni a korrupciót

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink