Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-10 11:26:00

Gulyás Gergely: Orbán Viktor nem fogja az elsők között beoltatni magát

Kovács Zoltán társaságában Gulyás Gergely a kormányinfón közölte, hogy a kormány a tegnapi ülésén a járvány helyzettel foglalkozott. Az ATV megkérdezte, hogy lesz-e központi oltási kampány, Gulyás közölte, hogy várható az alacsony oltási hajlandóság növelése érdekében.

Gulyás Gergely: Orbán Viktor nem fogja az elsők között beoltatni magát

Gulyás szerint a számok csökkenő tendenciát mutatnak, bár nem vagyunk még túl a nehezés,
abban bíznak, hogy elérik a platót, és onnantól csökkenés várható.

A kormány az operatív törzs javaslata alapján 1 hónappal meghosszabbítja a korlátozási intézkedéseket.

A kormány december 21-én fog dönteni arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak a karácsonyra.
A szilveszter vonatkozásában nem lesz változtatás, az este 8 órás kijárási tilalom és a 10 fős korlátozás továbbra is érvényben lesz.

Az Európai Unió mind az 5 oltási projektjében részt vesznek, az oroszokkal az Szputnyik 2
vizsgálatában, a kínai vakcina is a harmadik fázishoz közeledik.

A magyar kormány a lehető leggyorsabban és szervezetten akarja az oltást biztosítani, az
oltás ingyenes és önkéntes lesz.

A megbetegedés szám és a kórházi kezelésre szorulók száma nem nőtt, a lélegeztetőgép szabad kapacitás is megnyugtató- a miniszter szerint megfeszített erővel, de képes az egészségügy ellátni a koronavírus jelentette terhelést. A miniszter kifejezte köszönetét az egészségügyi dolgozóknak.

Az oltási tervek az operatív törzs készíti elő, elsősorban a védekezésben résztvevők fognak részesülni belőle.

Az állam a vakcinainfo.gov.hu-t azért működteti, mert így tudnak információt szerezni, nincs egységes állami nyilvántartás a lakosság egészségügyi állapotáról. A tesztelés számát tekintve a múlt héten ötödikek voltunk Európában, a legtöbbet tesztelő országok között szerepelünk.

A tesztelési folyamat nem állt le, ha szükséges, januárban is fogják folytatni, erről majd az operatív törzs dönt.

Orbán Viktor tegnap tájékoztatta a kormány tagjait az elmúlt hetekben az Európai Bizottsággal, Németországgal és Lengyelországgal kapcsolatos tárgyalásait és annak eredményeit és a német kompromisszumos javaslat csomag tartalmát. Ezek alapján Gulyás azt mondta, hogy
4 oldalas papír valamennyi magyar és lengyel igényt teljesít.

Gulyás szerint van esély arra, hogy ezt a kedvező feltételt, a "győzelmet" el lehet a mai csúcson könyvelni. A kormány célja végig az volt, hogy nem lehet politikai céloktól függővé tenni a kifizetéseket, politikai és jogi garanciákat kértek arra, hogy a magyar állampolgárok álláspontját ne lehessen figyelmen kívül hagyni.

Nincs az a pénz, amiért Magyarország 34 millió migránst vendégül látna, ez a vita mindenképp megmarad, de a veszélyt most úgy tűnik, sikerült elhárítani- szögezte le Gulyás. Hozzátette, hogy Magyarország elkötelezett a korrupció elleni küzdelemben, az a megállapodási tervezet, amit most elfogadtak kellő garanciát ad arra, hogy ne legyen zsarolható bevándorlás vagy gender ügyben a kormány.

Gulyás Gergely jelzése szerint a 4 oldalas német javaslat minden olyan garanciát tartalmaz, ami a magyar kormánynak fontos. Levezetése szerint ha 2021 februárban perre megy a kormány a mechanizmus kapcsán, utána legalább 1 év, míg megszületik a bírósági döntés.Ezt követően kell véglegesítenie a Bizottságnak a mechanizmus alkalmazásához szükséges módszertani anyagát és a felhasználási "kézikönyvét", így mire ténylegesen felhasználható a mechanizmus, már 2023 első felét írjuk. Gulyás kijelentette, hogy 2023 előtt nem lesz itt jogállamisági mechanizmus- válaszolta részben az ATV Angela Merkeltől érkezett javaslat tartalmára vonatkozó kérdésére.

Arra a kérdésünkre, hogy engedett, Gulyás Gergely úgy reagált, hogy a szövegben minden olyan garancia benne van, amit Magyarország és Lengyelország igényelt, ebből lehet következteni.

Azt ATV azon kérdésére, hogy EU-csúcson meglesz-e a 27 között a végleges megegyezés, vagy újabb tanácskozásra lesz szükség, Gulyás elmondta, hogy abban reménykednek, hogy meglesz a döntés, a maguk részéről a maximális kompromisszumkészséget biztosították. Kár viszont jóslásokban bocsátkozni, néhány órán belül meglesz az eredmény. Gulyás szerint ha blokkolni fogják, akkor nem a rendelettel, vagy a lengyel-magyar-német megállapodással van gond, hanem a fukar országok igazából nem akarnak egy ilyen megállapodást.

Ehhez kapcsolódó kérdésünkre, miszerint a vétótól- nem vétótól függ-e, hogy marad a Fidesz az Európai Néppártban, valamint jól érzik-e magukat a Tusk vezette Néppártban, Gulyás kérdéssel reagált: a Néppárt jól érzi-e magát Tusk vezetése alatt? kérdés. A vétó fenyegetettség elhárult, ez a veszély a néppárti tagsággal kapcsolatban már nem áll fenn. A néppárti tagság attól függ, hogy az ideológia különbségeket sikerül- e meghaladni- jelentette ki Gulyás. Utalt Manfred Weber tegnapi kijelentésére, miszerint népszuverenitás mint olyan, nem létezik, ez egy nagyon komoly különbség, inkább ezeken múlik a néppárti tagság- magyarázta a miniszter.

Orbán Viktor beoltatja-e magát első körben, lehet-e választani a vakcinák közül?

Orbán Viktor az influenza elleni védőoltással elsőként oltatta be magát, megkérdeztetük, hogy koronavírus elleni oltásnál is az első lesz-e Orbán Viktor. Gulyás ennek kapcsán megjegyezte, hogy az operatív törzs által létrehozott oltási tervben elsők között a védekezésben részt vevők (orvosok, ápolók) szerepelnek, így a miniszterelnök első körben biztos nem fogja beoltatni magát.

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e központi kormányzati kampány, ami arra buzdít, hogy minél többen oltassák be magukat, Gulyás úgy reagált, hogy központi kormányzati kampánynak kell lennie, hiszen azt feltételezik, minél többen oltatják be magukat, annál hamarabb lesz vége a járványnak. Az oltási hajlandóság kapcsán az adatok 30-60 százalék közötti arányt mutatnak, 60-70 százalék kellene a védettség megszerzése.

Megkérdeztük, hogy több vakcina közül is választhat-e az, aki szeretné beoltatni magát? Ha van több vakcina, akkor igen, de ennek feltétele, hogy legyen több- mondta Gulyás. Ebben az esetben a magyar állam szempontjából mindegy, ki mivel akarja magát oltatni, a cél az, hogy az emberek oltassák be magukat. Kovács Zoltán kijelentette, hogy csak olyan vakcina kerülhet itthon használatra, ami bírja a hazai hatóságok és szakemberek támogatását.

Több kérdés is vonatkozott arra, hogy az orosz, vagy a kínai vakcinát lehet-e majd itthon használni az európai vakcina engedély előtt (EMA). Gulyás tisztázta, hogy van arra európai jogszabály, hogy egy tagállami gyógyszerhatóság ideiglenes jelleggel kiadhassa az engedélyt EU-n kívüli készítmény felhasználására a saját hazájában, így tehát ha a magyar szakemberek majd úgy látják, hogy akár az orosz, akár a kínai, akár más vakcina biztonságosan beadható a magyar embereknek, akkor engedélyezni fogja, függetlenül attól, hogy az EMA felől az európai vakcina engedélyezések hogyan állnak.

A pedagógusok, majd a köztisztviselők között folytatódó tesztelési program sikerét (az elvégzett tesztek számát) visszafogja, hogy sokan nem teszteltetik magukat, mert ha pozitív lenne az eredményük, akkor csak 60% táppénzt kapnának  - hangzott az újságírói kérdés. Erre Gulyás azt mondta, hogy ezen felül jár a 40% kiegészítő bér, ha a kormányhivatalok megállapítják vélelmezés alapján, hogy munkahelyi tevékenységgel összefüggő megbetegedésről van szó. Utasították a hivatalokat, hogy gyorsítsák fel ezek vizsgálatát és elbírálását.

Korlátozás a boltokban karácsony előtt

Arra a kérdésre, hogy létszámkorlátozás jöhet-e a boltokban a karácsonyi ünnepek előtt, Gulyás úgy reagált: ezzel kapcsolatos több egyeztetés is volt, mert a kereskedelmi szervezetek is kezdeményezték és Novák Katalin ma egyeztet az Idősügyi Tanács tagjaival. Jelezte: „a kormány nyitott arra, hogy a jelenlegi szabályokon változtasson, amiről pénteken-szombaton tudunk tájékoztatást adni”. Hozzátette: “Mi is látjuk azt a problémát, hogy a boltokban tömegek vannak, és ehhez az idősek vásárlási sávjának megléte is hozzájárulhat, ezért ezt a két problémát együtt kell kezelni.”

A Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének Gulyást szerint abban kétségkívül igaza van, hogy ha és amennyiben az idősek vásárlási sávja hatályban marad, akkor a december 24-i nyitva tartásnak van-e értelme, de még türelmet kért.

A Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre, mint a Fidesznek a Néppártra

Több kérdés is felmerült az Európai Néppárt, illetve a Fidesz viszonyáról, amelyekben Gulyás rendre kemény hangvételt használt. Az egyik kérdésre adott válasznál egyértelműsítette, hogy „a Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva”. Jelezte, hogy ha a Néppárt továbbra sem olyan álláspontot vesz fel a magyar kormánypárt számára fontos kérdésekben, ami elfogadható (pl. megemlítette Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető minapi nyilatkozatát, hogy a nemzeti szuverenitás már nem létezik a valóságban), akkor a Fidesz eldönti, hogy tud-e maradni a pártcsaládban, vagy átül a konzervatív pártcsaládba.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink