Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-10 13:47:00

Gulyás azt mondta: Manfred Weber nyilatkozata elég riasztónak tűnik

​Az a kérdés, hogy a Néppárt jól érzi-e magát a Tusk-vezetése alatt - ezt válaszolta az ATV kérdésére Gulyás Gergely a kormányinfón, hogy Orbán Viktor új konstrukciós javaslata a Fidesz kilépését készíti-e elő az Európai Néppártból.

Gulyás azt mondta: Manfred Weber nyilatkozata elég riasztónak tűnik

Az első kérdés az, hogy a Néppárt jól érzi-e magát a Tusk-vezetése alatt. A második pedig, hogy miután a vétófenyegetettség Magyarország részéről elhárult - már az a kérdés, hogy az északi államok vétóznak-e -, ezért a vétó semmilyen összefüggésben a mi Néppárt-tagságunkkal nem áll - a kormányinfón ezt válaszolta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az ATV kérdéseire, hogy jól érzik-e magukat a Néppártban a fideszesek, és hogy Orbán Viktor új konstrukciós javaslata, amit Manfred Webernek írt, a Fidesz kilépését készíti-e elő az Európai Néppártból.

​A kancelláriaminiszter azt mondta, az áll összefüggésben a Fidesz-Néppárt kapcsolattal , "hogy a Néppárt az alapvető nemzeti szuverenitás körébe tartozó kérdéseket tiszteletben tartja-e, a migrációs ügyben meghagyja-e azt a szabadságot, hogy minden ország saját maga döntsön, és liberális követeléseket teljes egészében magáévá tesz-e" - mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ha például a szerdai nyilatkozatokat nézi, akkor a Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek az a nyilatkozata, hogy nemzeti szuverenitás modern világban nem létezik, "ez elég riasztónak tűnik".


Vannak nézetbeli különbségek - jelentette ki Gulyás Gergely. "Mi úgy gondoljuk, hogy nemzeti szuverenitás létezik. Az egy másik kérdés, hogy a szuverenitásunk egy részét az európai uniós csatlakozásunk óta más tagállamokkal közösen gyakoroljuk. De ez nem változtat azon, hogy léteznek nemzetek, léteznek államok és létezik szolidaritás" - jelentette ki. Ez például egy komoly ideológiai különbség az Európai Néppárt vezető tisztviselői és Magyarország között - jegyezte meg Gulyás Gergely.

Már kizárták volna a Fideszt a Néppártból, ha nem lenne koronavírus-járvány. A bajor néppárti frakcióvezető szavaiból az derült ki, hogy ezt a magyar vétó belengetése, illetve a jogállamisági mechanizmus elutasítása miatt mondja. Sőt, azt üzente Orbánnak, még nem késő, álljon el a vétótól.

Weber többször is kiállt a jogállamisági mechanizmus mellett az elmúlt hetekben, napokban.

Donald Tusk, a pártcsalád lengyel elnöke pedig már egy ideje a Fidesz kizárását szolgalmazza legutóbb azt írta Twitteren, hogy a Fidesz nem illik közéjük, illetve azt posztolta, hogy a békepolitika nem vált be, mert "egyesek" - utalt a Fideszre - nyíltan és szégyentelenül sértik a közös értékeket.

Azt az atv.hu-nak Novák Katalin miniszter, a Fidesz aleknöke azt mondta, hogy "mi Tuskkal szemben a béke pártján állunk".

Ajánlom

További belföldi híreink