Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-07 07:56:00

Koronavírus-vakcina: a magyarok többsége még mindig ellenzi

A közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalékon áll – derül ki a Publicus Intézet által a Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatásból.

A Euronews pár héttel ezelőtti kutatásához hasonló eredményt hozott a Népszava megbízásából, a Publicus Intézet által készített közvélemény-kutatást, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy alakul a magyarok koronavírus-vakcinákba vetett bizalma.

Az adatok szerint a közeljövőben elérhetővé váló koronavírus-vakcinák elfogadottsága a magyarok körében mindössze 20-36 százalékon áll. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok inkább oltatnák be magukat az amerikai és az európai fejlesztésű vakcinával (31-36 százalék), mint az orosszal vagy a kínaival (20-21 százalék).

A hazai döntéshozók és szakemberek tehát hiába hangsúlyozzák hetek óta a vakcina fontosságát, a magyar emberek továbbra is szkeptikusak.

Márpedig a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint 60-70 százalékos átoltottság szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás.

A Publicus felméréséből ugyanakkor az is kiderül, hogy a lakosság tisztában van azzal, hogy a magyar egészségügy a teljesítőképessége határán van. A válaszadók szerint a legnagyobb problémát az orvos- és ápolóhiány (54 százalék), a zsúfolt kórtermek (50 százalék) és a sok beugró orvos (50 százalék) jelenti. De sokaknak akadt problémája felszereltséggel, és azzal is, hogy véleményük szerint a Covid-osztályok nincsenek megfelelően elkülönítve a többi osztálytól. Ráadásul a megkérdezettek úgy nyilvánítottak véleményt az egészségügy helyzetéről, hogy érdemi tapasztalataik vannak – teszi hozzá a Népszava. A kutatás szerint ugyanis minden negyedik magyar vagy közeli hozzátartozója érintett a járványban.

"Lesz, aki nem fogja igénybe venni" - megszólalt a közszolgálati dolgozók teszteléséről a szakszervezet

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink