Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-05 18:44:00

Biztonságpolitikai szakértő: a titkosszolgálatok felelőssége is felvetődik a Szájer-ügyben

Tarjányi Péter szerint felmerül a kérdés, hogy ha a titkosszolgálatok erről tudtak, akkor ezzel miért nem foglalkoztak, és miért nem akadályozták meg azt, hogy Szájer József zsarolhatóvá váljon.

"A legkisebb sprupulus, fenntartás és zavar nélkül, röhögve mesélte, hogy ő azért szeret többek között Thaiföldre járni, mert ott kisfiúk is rendelkezésre állnak." - egykori harcostársával kapcsolatban mondta ezt Bayer Zsolt a Hír TV műsorában. Később a Pesti Srácok írta meg, hogy egy egykori Magyar Nemzetes, jelenleg a Magyar Hangnál dolgozó újságíróról beszélt a Fidesz alapító publicista.

Az érintett újságíró a Telexnek azt mondta: soha nem létesített testi kapcsolatot kiskorúakkal, sem itthon, sem más országban. Szerinte a kormánymédia azért akarja besározni, hogy eltereljék a figyelmet a Szájer-botrányról. Bayer Zsolt később ezzel kapcsolatban azt írta: nincs oka kételkedni volt barátja szavaiban. Hozzátette, idézem: Nyilván az annak idején „fiatal fiúkról” szóló történeteket mi értettük félre – kétségtelen, hozzánk képest egy 18 éves fiú már akkor is „nagyon fiatal” volt.


Híradónknak Komlódi Gábor ügyvéd azt mondta: jogilag akkor sem terhelhetné Bayert felelősség, ha valósak lennének a pedofilvádak. Az ügyben tett feljelentések kapcsán Komlódi Gábor hozzátette: a publicista nem jelölt meg időpontot, így az elévülés akár egy indítvánnyal is megkerülhető. 

Közben továbbra is napirenden van a Szájer József körüli botrány is. Szintén Bayer Zsolt műsorában beszéltek arról a lemondott fideszes EP-képviselő szexuális orientációjával kapcsolatban, hogy: „ennek a kockázatát harminc éve tudja mindenki a Jóskával kapcsolatban".

Bár az átvilágítás nem kötelező, a biztonságpolitikai szakértő szerint a titkosszolgálatok felelőssége is felvetődik ebben a helyzetben. A jelenlegi tudásunk szerint ugyanis tudniuk kellett, hogy Szájer zsarolható. 

"Ilyen szempontból kapásból fölmerül az a kérdés, ha erről tudtak, akkor ezzel a problémával miért nem foglalkoztak és miért nem akadályozták meg azt, amit a kormányzati oldal fennen hangoztat, hogy itt zsarolási helyzetbe hozták Szájer Józsefet." - nyilatkozta Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő.

A botrány kapcsán Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója is megszólalt. Az Egyenes beszédben azt mondta: a menekülés, a részvétel, és a drogbirtoklás sem egyezik a Fidesz értékrendjével: "Ugyanis Szájer József története azért szólhat ekkorát, mert ez a téma az előző hetekben az Alkotmánymódosítás szintjéig ment."


Bár a Fidesz-alapító visszaadta mandátumát, így is nagyjából 40 millió forinttal távozhat Brüsszelből, ha kéri. A távozó politikusoknak – egy rendelkezés értelmében – plusz egy havi juttatás jár minden parlamentben töltött év után.

Ajánlom

További belföldi híreink