Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-05 18:35:00

Infektológus: március tájékán nálunk is elkezdődhet az oltás

5525 újabb betegnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az áldozatok száma ismét rekordot döntött. Az elmúlt 24 órában 193 többségében idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel a halottak száma 5706 főre emelkedett. 7695 koronavírusos beteg fekszik kórházban, közülük 637-en vannak lélegeztetőgépen. Közben Menczer Tamás bejelentette: hamarosan megérkezhet egy kínai vakcinagyártó ellenanyagának a dokumentációja. Pusztai Erzsébet szerint viszont márciusnál előbb nem számíthatunk vakcinára.

Novemberben egymás után jelentek meg a legígéretesebb oltóanyagok a koronavírus ellen. A legeredményesebbnek a Pfizer/BioNTech bizonyult. A vakcinát a brit gyógyszerfelügyelet a világon elsőkén engedélyezte, az első szállítmány szombat hajnalban érkezett meg a a szigetországba. Az ampullák egy része a hazai Lukácsházán készül.

"Büszkeség számunkra az is, hogy a világ által oly mértékben várt és vágyott vakcina egy része amelyet a Pfizer gyárt, majd nagy részben az itt készülő ampullákba kerül beletöltésre" - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A koronavírus-vakcina fejlesztésében több magyar kutató is részt vesz. Lukács Noémi sziráki otthonában gyártja azokat az ellenanyagokat, amik bizonyos covid-oltóanyagok fejlesztésében nélkülözhetetlenek.

"A megtisztított liofilizált ellenanyag egy ilyen fehér por, ezt adjuk el" - magyarázta.

Ezt az antitestet használták fel a Pfizer/BioNTech által létrehozott vakcinánál is, melynek technológiai kifejlesztésében Karikó Katalin, biokémikus is részt vett.

"Ez volt az egyetlen antitest. Ezt használtuk. Drew Weissmannal kidolgoztuk a technológiát és megmutattuk, hogy az antitest alkalmazásával végzett tisztítás után az RNS-ünk tiszta" - mondta Karikó Katalin biokémikus, a BioNTech alelnöke.

Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag nem tartalmazza a vírus teljes génállományát, így nem okoz fertőzést, tehát biztonságos. A vakcinát azonban úgy tűnik, az Egyesült Államok előbb kapja meg, mint Európa.

"Mi 27-en itt rendelgetünk, én várom a brüsszeli megrendelő lapokat, befizetem a pénzt, befizeti Magyarország a pénzt, hogy majd egyszer lesz vakcina, és akkor itt van a kilépett Nagy-Brittania, aki tömegesem olt. Egy olyan vakcinával olt, amit mi is megrendeltünk közösen Brüsszelben. Hogy van ez?" - tette fel a kérdést korábban Orbán Viktor.

A kormányfő szerint éppen ezért fontos, hogy Keleten és Nyugaton is tárgyaljon a kormány. Közben Moszkvában is megkezdődött a tömeges oltás. Hazánkba néhány napon belül megérkezhet egy kínai vakcinagyártó ellenanyagának dokumentációja.

"A magyar szakemberek a vakcina dokumentációját tanulmányozni fogják, és hogy ha megfelelőnek találják, akkor lehet majd szó a vásárlásról, de ehhez majd még kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ véleménye is" - ezt már Menczer Tamás külügyi államtitkár mondta.

Az infektológus szerint az valóban látszik, hogy a vakcina beszerzés felgyorsult.

"Reménykedhetünk benne, így most az angliai példa után, hogy a jövő év első felében én sokkal inkább március tájékára tippelek, hogy nálunk is elkezdődhet az oltás. De senki ne higgye azt, hogy abban a pillanatban, hogy van vakcina megállt a járvány" - figyelmeztetett Pusztai Erzsébet.

Ez egy komoly szervező munka, amihez rengeteg idő kell. Ha csak 5 percet szánnak egy emberre, akkor is 1 óra alatt csak 12 ember oltható be - tette hozzá Pusztai Erzsébet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink