Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-05 19:33:00

Ady Endre versével búcsúzott a nézőktől Pécsi Ildikó 2017 nyarán az ATV stúdiójában

Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth és Jászai díjas színésznő. Szinetár Miklós rendező Híradónknak azt mondta, Pécsi Ildikó már a főiskolán is különleges személyiségnek számított, filmjeiben egyszerre közvetítette a nőiséget és az életszeretetet. Karrierje során több száz filmes produkcióban, tv játékban és sorozatban dolgozott, de színházi rendezőként is ismertté vált, élete második felében pedig politikai-társadalmi szerepet is vállalt.

"Vénülő kezemmel fogom meg a kezedet, vénülő szememmel őrizem a szemedet. Nem tudom miért, s meddig maradok meg még neked, de a kezed fogom és őrizem...a szemedet" - Ady Endre versével búcsúzott a nézőktől Pécsi Ildikó 2017 nyarán az ATV stúdiójában. A Kossuth és Jászai díjas színésznő akkor arról beszélt, hogy az Aranyember Noémije volt élete szerepe, a legnagyobb sikert pedig a nézők elismerése jelentette számára. 

Azt hiszem, hogy az igazi nagy kapcsolat és a nagy jutalom az a közönség szeretete és ez mind a mai napig nagyon sok mindenen átsegít. 

Pécsi Ildikó 1962-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahol mások mellett tanította például Szinetár Miklós is. 


"Egyszerre volt egy varázslatos színésznő, mert nálam játszott Gorkijba meg Moliere-be és ugyanakkor a filmeken egy igazi díva volt, aki megfogalmazta a néző számára a nőiséget és az életszeretetet" - fejtette ki Szinetár.


Pécsi Ildikó számos színházban játszott, de száznál több filmben, tévéjátékban és sorozatban is dolgozott. 

A színésznő halálhírét Gödöllő város önkormányzata adta hírül elsőként, ahol Pécsi Ildikó és férje, Szűcs Lajos, olimpiai bajnok labdarúgó díszpolgárok voltak. Az önkormányzat kommunikációs igazgatója elmondta: személyes jó kapcsolatot ápolt a színésznővel és családjával is: "Ildikó ezt eldöntötte, hogy ő nem akar itt maradni Lajos bácsi nélkül."

Pécsi Ildikó politikai karriert is vállalt, 1994 és 1998 között a Magyar Szocialista Párt parlamenti képviselője volt.

"Neki köszönheti a színész társadalom, hogy elintézte 1996-ban a szakmai nyugdíjat, és nem magának intézett el dolgokat, mert olyan lehetősége volt, hanem az egész színésztársadalomnak, szóval ő egy nagyon nagy ember volt, nagyon tehetséges, hallatlan okos és olyan memóriája volt, hogy fantasztikus" - fejtette ki Esztergályos Cecília.

Karácsony Gergely FB oldalán búcsúztatta a színésznőt. "Naiva, komika és drámai színésznő volt Pécsi Ildikó. A 90-es években Zuglót képviselte a Parlamentben, a társadalmi igazságért küzdve" – fogalmazott a főpolgármester. 

A 80 éves korában elhunyt színésznőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Ajánlom

További belföldi híreink