Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-04 20:47:00

Ujhelyi: Orbán Viktor „vagy hazudik, vagy fogalma sincs a valóságról”

Az Európai Uniót elhagyó Nagy-Britannia akcióképesebb a koronavírus-járvány elleni harcban, mint az unió tagállamai – ezt mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Szerinte Brüsszel óriási pofont kapott, hiszen a britek már elkezdhették a tömeges oltást. A híradónknak nyilatkozó szakember azt mondta: Magyarországnak elképesztő gazdasági veszteség lenne, ha kilépne az Európai Unióból.

Nagy-Britanniával példálózott Orbán Viktor a szokásos pénteki rádió-interjújában. A miniszterelnök szerint Brüsszel kevésbé akcióképes a koronavírus-elleni harcban, mint a tagságukról lemondó britek. „Beesik egy világjárvány, mi 27-en itt rendelgetünk, én várom a brüsszeli megrendelőlapokat, befizeti MO a pénzt a különböző kutatásokba, hogy majd egyszer lesz vakcina. És akkor itt van a kilépett Nagy-Britannia, aki ma reggeltől tömegesen olt. Egy olyan vakcinával, amit mi is megrendeltünk Brüsszellel közösen. Hogy van ez? Most akkor a britek tényleg olyan rosszul jártak?” – fogalmazott a miniszterelnök.

Nem ez az első alkalom, hogy a miniszterelnök az unióból való kilépésről nyilatkozott. Novemberben a német die Zeit-nak reagált úgy az ezt firtató kérdésre: „Ez nem politikai program, ez az életünk. Hogyan léphetnék ki a saját életemből?"

Ujhelyi IStván szerint Magyarországot sem történelmileg, sem gazdaságilag nem lehet Nagy-Britanniához hasonlítani – mondta híradónknak. Az MSZP európai parlamenti képviselője úgy véli, éppen az rajzolódik ki, hogy a britek inkább vesztettek az unióból való kilépéssel. Ujhelyi szerint a miniszterelnök „vagy hazudik, vagy fogalma sincs a valóságról”.

„Hiszen a britekre ez év december 31-ig még minden EU-tagsági kötelezettség vonatkozik, mivel nem zárultak le a kilépési tárgyalások. A részletek még nem tudottak, tehát se előnnyel, se hátránnyal egyelőre nem járhat” – magyarázta az MSZP-s politikus.

A kormányzati kommunikáció ellenére az elmúlt 10 évben hazánkban nőtt leginkább az európai unió támogatottsága, legalábbis a Standard Eurobarometer adatai szerint. A felmérésben az áll: 10 év alatt több mint 50 százalékkal lett népszerűbb az Európai Unió, a második helyen Bulgária áll 39 százakékkal.

Lattmann Tamás híradónknak kifejtette: az alkotmány szerint nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségről nem lehet népszavazást tartani, így az EU-ból való kilépésről sem. Ha Magyarország úgy döntene, hogy elhagyja az Európai Uniót, arról a magyar országgyűlésnek kellene határoznia kétharmados többséggel, ez a döntés a magyar alkotmányos rendszer szerint nem a magyar kormány hatáskörébe tartozik.

A nemzetközi jogász szerint egyébként a magyar gazdaság – például az ország földrajzi elhelyezkedése okán – nagyon erősen ráépült arra a gazdasági hálózatra, kapcsolatösszességre, amit az EU jelent.

A szakember hozzátette: a valóságban komoly költségek és veszteségek érték Nagy-Britanniát az unióból való kilépéssel.

Orbán szerint Nagy-Britannia "akcióképesebb," mint az uniós tagállamok

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink