Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-04 12:17:00

Orbán mégsem maradt egyedül a vétóval - Varsó megszólalt

Mégsem maradt egyedül a vétóval Orbán Viktor, a lengyel kormányszóvivő megerősítette: Varsó teljes egészében kiáll a lengyel-magyar álláspont mellett.

Bár tegnap este úgy tűnt, hogy a lengyel kormány kész elállni a vétótól az összesen 1800 milliárdos EU-büdzsé és segélyalap ügyében, ha lesz egy pontosan definiált jogállamisági klauzula - legalábbis Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes brüsszeli nyilatkozatát így értelmezték -, most Varsó hivatosan is megszólalt.
Piotr Müller kormányszóvivő Twitter-bejegyzésében azt írja: "Lengyelország teljességgel kitart az uniós források lehívását érintő feltételrendszerről szóló álláspontja mellett".

Varsó a lengyel-magyar állásfoglalás mellett

Varsó "csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá" - írta a szóvivő, hozzátéve: mindez "világosan következik" az ügyben múlt héten Budapesten elfogadott, és hétfőn Varsóban megerősített lengyel-magyar állásfoglalásból is.

Orbán: Nem valami tacepao...

Orbán Viktor ma reggel, a Kossuth rádiós interjújában leszögezte: az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be, "nem fog menni". Ez nem olyan, mint egy “tacepao”, amire rajzszöggel valami kis emlékeztetőt ki lehet tűzni.

A miniszterelnök azt mondta, a magyar kormány nem fogad el külön kiegészítést. A magyarok nem hülyék, nem most jöttünk le a falvédőről. Magyarország álláspontja világos, az uniós segélyalapról le kell választani a plusz jogszabályt, a jogállamisági mechanizmust. Mi azt javasoltuk a németeknek, hogy az EU-költségvetési részt el kell fogadni, míg a jogállamisági rendeletről később kell megállapodni - mondta. A reggeli rádióinterjújáról itt írtunk részletesen.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök már tegnap este kiposztolta a Facebook-oldalára, hogy “az uniós kifizetésekhez kapcsolt jogállamisági feltételre vonatkozó közös lengyel-magyar álláspontnak határozottan kell hangot adni, nemcsak a hazai, hanem elsősorban a nemzetközi, uniós színtéren”.

Morawiecki koalíciós “harapófogóban”

Arról, hogy milyen bonyolult és egymásnak is ellentmondó álláspontot képviselnek a lengyel kormánykoalíó pártjai, és Morawiecki egy “harapófigóban” küzd, ebben a cíkkünkben írtunk.

Készek feladni a lengyelek a költségvetési vétójukat

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink