Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-03 16:11:00

Lattmann Tamás: önmagukban nem súlyosak a Szájer elleni vádak

A belga ügyészség Szájer Józseffel szemben azért kezdeményezett eljárást, mert táskájában kábítószert találtak, valamint a karantén-szabályokat is megszegték, ezeken felül Szájernél még a hatósági intézkedés előli menekülés és a személyi okmányok hiánya is felmerült. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal arról beszélgettünk, milyen büntetésre számíthat a politikus, valamint Deutsch Tamás kizárása is szóba került.

Lattmann Tamás számára zavaros a történetben, hogy szubjektív egyoldalú híradásokat ismerünk, ezért úgy érzi, hogy nem teljesen látjuk, hogy pontosan mi történt.

Önmagában ezek nem súlyos bűncselekmények, a minősítését majd a belga ügyészség elvégzi, de általában pénzbírságban szokták büntetni a hasonló eseteket.

Az EP-képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről az Európai Parlament dönthet. Szerinte nem lehet egy hosszú procedúrára számítani, de előtte a mentelmi jogát fel kell függeszteni: az EP-ben van egy eljárás, ahol ha beérkezik egy ilyen típusú megkeresés, akkor először egy kijelölt bizottságban meghallgatják az érintett képviselőt, majd az EP egyszerű többséggel szavaz a mentelmi jog felfüggesztéséről.

Milyen jogi következményei lehetnek Szájer-ügynek?

 

Belgium területén történt a belga szabályok megszegése, így elég egyértelműen a belga hatóságok hatáskörébe tartozik - de vannak lehetőségek, megállapodhatnak abban, hogy átadják az ügyet.

Ha Szájer József nem akar Belgiumban bíróság elé állni és hazajön, akkor a belga fél európai elfogatóparancsot ad ki ellene, amit a magyar hatóságnak elvileg végre kellene hajtania, kivéve, ha van Magyarországon végrehajtott érvényes büntetőeljárás - magyarázta a nemzetközi jogász a rendszer kiskapuit. Viszont szerinte a mostani politikai helyzetben nem érdemes ezt bejátszani.

Deutsch Tamás kizárása kapcsán elmondta, hogy a kijelentései nem minősülnek törvénysértőnek (gestapó és ávó eljárásához hasonlította Manfred Weber eljárását), annak ellenére hogy ízléstelennek és a vita szempontjából teljesen feleslegesnek tartja személy szerint. A frakciószervezés szabályai nem jogi jellegűek, hanem inkább politikai munkaszervezést jelentenek. Ha kizárják a frakcióból, Deutsch parlamenti mandátuma megmarad akkor is.

Lattmann azt is elmondta, hogy egy EP-képviselő munkáját nehezíti meg a függetlenség, mert aki nincs frakcióban, az nem fér oda a jelentősebb ügyekhez. Az EP-ben a túlélés egyik legfontosabb eleme a láthatóság, ennek egyik mércéje, hogy az adott képviselő hány ügyben volt ún. „ rapporter”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink