Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-03 12:31:00

Karácsonykor, szilveszterkor a családok találkozhatnak, akkor is, ha marad a szigor

Karácsonyra és szilveszterre megengedőbb külön szabályokat állapíthat meg a kormány, hogy a családok találkozhassanak, együtt lehessenek az ünnepekben - akkor is, ha december 11-től is marad a szigor a járvány miatt.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón azt mondta az ATV kérdésére, hogy a karácsonyi ünnepekre külön, speciális szabályokat érdemes elfogadni. “A kormány a tegnapi ülésén tárgyalt erről, de még végleges döntést nem hozott” - jelentette ki. Úgy gondolják, hogy először arról kell dönteni, hogy mi legyen december 11-e után.

A jövő héten legkésőbb tud a kormány a karácsonyra és a szilveszterre vonatkozó szabályokról is dönteni - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ha a szigor mellett esetleg december 11-ét követően is kitartana a kormány, karácsonyra és szilveszterre akkor is ettől eltérő, megengedőbb külön szabályokat kell megállapítani, hogy a családok találkozhassanak, együtt lehessenek az ünnepekben. Külön nem mondott arról semmit, hogy a harárzár-szigorításon enyhít-e karácsony-szilveszter hetére a kormány, de kormányzati források szerint ez is valószínű.
Erről csütörtök itt írtunk.

Előtte a miniszter beszámolt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök addig is konzultációkat folytat járványügyi szakemberekkel, virológusokkal és más szervezetek képviselőivel, és az operatív törzs értékeli, elemzi majd a jövő héten az adatokat, és kialakítja az álláspontját a december 11-ei utáni időszakról.

Decemberi járványcsúcs?

Arra, hogy tetőzött-e december 2-án a járvány - a szakemberek, virológusok becslései alapján azt mondta kedden az igazságügyi meghallgatásán, hogy ez lehet a legkorábbi időpontja a tetőzésnek -, a miniszter azt mondta: az előrejelzések szerint a legkorábbi lehetséges időpontja a tetőzésnek december 2-a lett volna és a legkésőbbi pedig január vége.

Ma a többségi vélemény az az, hogy decemberben a tetőzés be fog következni. De továbbra is van, aki ezt januárra teszi. Egyelőre közel vagyunk a járvány csúcsához, de azt még nem mondhatjuk, hogy túl vagyunk rajta - jelentette ki Gulyás Gergely.

Mit mutatnak a hazai számok a koronavírus-helyzetről?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink