Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-03 18:59:00

Gémesi az önkormányzati adóemelés tiltásáról: "alkotmányban rögzített önkormányzati alapjogot sért"

Kitart az uniós vétó mellett a kormány és nem tart attól, hogy Magyarország ne kapná meg az országot megillető uniós pénzeket – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt: a kormány a tavaly év végi szinten stabilizálta az adókat, tehát ennél magasabb adószintet az önkormányzatok a rendkívüli jogrend időszakában nem állapíthatnak meg.

"Nem tudjuk ebben a formában elfogadni a költségvetést" - továbbra is kitart a kormány az uniós pénzek vétója mellett. Gulyás Gergely hangsúlyozta: nem engednek sem a költségvetés, sem a helyreállítási alap vitájában.

"Semmilyen pénztől nem esünk el. Mert két részre kell választani az 1800 milliárdos alapot. Ebből 1050 milliárd az a hét éves uniós költségvetés, és 750 milliárd az új nemzedékalap" - fogalmazott Gulyás.

Hozzátette: a kormány nem számol azzal, hogy a költségvetés rájuk eső részét nem kapnák meg. A 750 milliárd eurós helyreállítási alap pedig hitel, amit más forrásból is lehet biztosítani. Gulyás Gergely arról beszélt: a gazdaság teljesítményének 10%-os csökkenéséről is. Emiatt a kormány csökkenti az adókat.

"A kormány 2019 december 31-i szinten stabilizálta az adókat, tehát ennél magasabb adószintet az önkormányzatok a rendkívüli jogrend időszakában nem állapíthatnak meg" - mondta.

"Ez a jövő évi stabilitási törvényt befolyásolja egy kicsit, hiszen november 30-ig minden önkormányzatnak meg kellett alkotni a következő évre szóló rendeletét"

- ez már a TÖOSZ elnökének véleménye. A rendelet értelmében a települések nem számolhatnak az új helyi adókkal. Schmidt Jenő azt mondta, az önkormányzatoknak saját magukon kell spórolni, holott bevételeik csökkentek. Ráadásul a gazdaság visszaesése miatt számos település, főleg a nagyvárosok az iparűzési adóra se számíthatnak.

"Az önkormányzatoknak jogi lehetőségük van, fordulhatnak egyedileg alkotmánybírósági kontrollra, felülvizsgálatra" - közölte.

"Alkotmányban rögzített önkormányzati alapjogot sért ez a tiltás" - ezt már Gémesi György mondta Híradónknak.

Úgy fogalmazott: a határozat olyan adóátrendezési lehetőségeket sem enged meg: amivel könnyíthetnének pl. a közép-, és kisvállalkozókon úgy hogy pl. az adót az erősebb cégek, vagy a kereskedelmi üzletláncok fizetik meg. A települések kemény megszorításokkal tudják egyensúlyba hozni a költségvetést, ami miatt szolgáltatások maradhatnak el.

"Itt értem a közvilágítást, a bolt takarítást, bölcsődék óvodák finanszírozását, szociális egészségügyi szolgáltatásokat. ezek kötelező feladatok. Amennyiben nem tudnak megfelelő bevételhez jutni a települések, akkor ezeknek a feladatoknak a csökkentésére, vagy megszűntetésére kerülhet sor" - mondta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Abban mindkét szövetség elnöke egyetértett, hogy: az intézkedés megkésett, illetve kifogásolták az egyeztetés hiányát.

A kormány kitart az EU vétó mellett

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink