Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-03 13:03:00

Falus Ferenc szerint nem szabad enyhíteni a szabályokon, a karácsonyt kellene későbbre tenni

Gulyás Gergely azt mondta, hogy akár december 2-ára várható a második hullám tetőzése. Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint a jelenleg közölt adatok hitelessége erősen kérdéses - míg a halottak számát megbízhatónak tartja, a friss fertőzöttek száma kapcsán komoly elégedetlenségét fejezte ki.

Falus Ferenc szerint az adatközléshez hozzá kellene tenni azt a mondatot, hogy „kedves lakosság, az adatok a lakosság nyugalmának megzavarására alkalmasak”. Ezzel arra akart utalni, hogy teljesen bizonytalanok azok az adatok, amelyeket közölnek, és tudni kellene azt, hogy a döntéshozóknak egyáltalán rendelkezésre állnak-e a hiteles adatok. Magyarországon az adatközlés összeomlott, pontatlan, és olyan kevés tesztet végeznek, amiből nem lehet következtetést levonni arra vonatkozóan, hol is tart a járvány - jelentette ki a volt országos tiszti főorvos.

A halottak száma szerinte többé-kevésbé pontos, de Falus a friss megfertőzöttekre gondol, a szigorítás-enyhítés kérdését csak a frissen fertőzöttek hiteles adatai alapján lehet mérlegelni. Szerinte a jelenlegi intézkedéseken nem szabad lazítani, ezeket fenntartani kell minimum, de lehet szigorítani kellene a vásárlótérben való tartózkodást.

6 hét szigorú karanténra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen fékezni a járvány terjedését, enyhíteni pedig akkor lehet, ha 5 százalék alatt van a tesztek pozitivitása, Falus szerint ettől még nagyon messze vagyunk.

Mit mutatnak a hazai számok a koronavírus-helyzetről?

 

A karácsonyi enyhítés kapcsán megjegyezte, hogy a kormányzat rövidtávú politikai célt tart szem előtt a karácsonyi-újévi enyhítések kapcsán, holott szerinte az életben maradás lenne az elsődleges. Ha túl enyhék lesznek a szabályok, akkor januárban már a harmadik hullámmal szembesülhetünk.

Több országban Európában enyhítenek, ennek kapcsán Falus megjegyezte, hogy Franciaországban sokkal szigorúbbak és korábban bevezetett karantén intézkedések voltak, itthon ezzel elkéstünk, valószínűleg későbbre kellene tenni a karácsonyt - mondta arra utalva, hogy a paroszláv karácsonyt később ünneplik.

Szerinte a kormányzat hitelének összeomlását jelenti, ha a koronavírus elleni oltást is úgy szervezik meg, mint az influenza elleni oltást. Falus azt mondta, hogy nem kerültek az influenza elleni oltással kapcsolatban nyilvánosságra adatok, az oltóanyag egyharmada elvileg nem került kiosztásra, a kormányzat ugyanakkor megrendelte az utánpótlást, ami csak január végére készül el. Az influenza-szerű tünetekkel azért már fordulnak orvoshoz, viszont a távolságtartás és maszkviselés csökkenti az influenza kockázatát is.

A karácsonyi vásárlások kapcsán azt mondta, hogy ne menjünk tömegbe semmiképpen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink