Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-03 20:25:00

A TÖOSZ elnöke szerint adósságspirálba kerülhetnek egyes önkormányzatok

Schmidt Jenő az InfoRádióban arról beszélt: a lakosság örülhet, az önkormányzati vezetők nem örülhetnek annak, hogy befagyasztották az adókat.

Kedd éjjel derült, ki, hogy a kormány egy rendelettel megtiltotta új adók kivetését vagy a jelenlegiek megemelését 2021 február 8-ig, a veszélyhelyzet jelenlegi végeztéig.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségnek elnöke emlékeztetett: az önkormányzati szektorból már jelentős forráskivonás történt, ezért a mostani lépés komoly fejtörést okozhat elsősorban a fővárosban és a kerületeiben, valamint a megyei jogú városokban, de összességében mintegy 300 városban volt eddig egyáltalán lehetőség arra, hogy adót emeljenek. A kisebb településeken ez nem reális megoldás, hiszen egyszerűen "nincs hova emelni" - írja a Portfolio.

November 30-ig minden önkormányzatnak meg kellett alkotnia a helyi adórendeletét, ezért Schmidt Jenő szerint az intézkedés elég későn érkezett. Emlékeztetett még a stabilitási törvényre, amelynek előírásai szerint az önkormányzatok csak úgy készíthetnek költségvetést a következő évre, hogy abban nem lehet hiány.

Más útja tehát nem lesz azoknak a városoknak, amelyeknek jelentős adóbevétel-kiesésük van, mint hogy lefaragjanak a belső költségeikből, megnyirbálják a közszolgáltatásokat és a saját működésüket. Ez azonban valószínűleg nem mindenhol lesz elég arra, hogy bepótolják a kieső veszteségeket, amelyek még 2021-ben is jelentkezni fognak. Így csak az marad, hogy az önkormányzatok pályázzanak a belügyminiszterhez különleges forrásokért. Ha nem kapnak, akkor rövid, egy éven belüli hitelt vehetnek fel, vagy pedig, spirálozva, elkezdhetnek egy számlafizetési átütemezési folyamatot" – sorolta a várható forgatókönyveket a Somogy megyei Tab kisvárosának fideszes polgármestere.

Hangsúlyozta: a teljes képhez hozzá tartozik az is, hogy "egyes önkormányzatok erősen elrugaszkodtak a napi valóságtól", és ilyen szempontból érthetőnek tartja a kormányzati szándékot.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink