Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-02 20:03:00

Vádat emelne a brüsszeli ügyészség Szájer ellen

Kábítószer illegális birtoklása miatt emelne vádat a brüsszeli ügyészség Szájer József, kormánypárti EP-képviselő ellen. Az eljárás elindításához az ügyészség az Európai Parlamenthez fordul, hogy kezdeményezze a politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Lattmann Tamás híradónknak azt mondta, amíg mentelmi jog véd valakit, nem vonható büntetőjogi eljárás alá. A nemzetközi jogász szerint Szájer pénzbüntetésre számíthat.

„Megkövetem a családomat, a kollégáimat és választóimat. Kérem őket, hogy botlásomat harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék.” Így kért bocsánatot Szájer József kedden a brüsszeli orgiáért, amivel első körben megsértette a gyülekezésre vonatkozó szabályokat. Szájer azt írta sajnálja, hogy megsértette az előírásokat, a szankciókat pedig vállalja. A büntetés 250 eurós helyszíni bírság volt.

A brüsszeli ügyészség közleményében az áll: az ereszcsatornáról leereszkedő férfit egy járókelő vette észre. Szájer ugyanakkor arról nem ír, miért menekült el a brüsszeli szexpartiról. A hátizsákjában a rendőrség egyébként extasyt is talált. A fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta: a kábítószer nem az övé, nem fogyasztott drogot, sőt a rendőrségnek helyben felajánlotta, hogy készüljön hivatalos teszt, a rendőrök azonban nem tesztelték.

Híradónknak Bajzáth Sándor, addiktológiai konzultáns azt mondta, vannak erre alkalmas gyorstesztek, de azoknak nyilvánvalóan a tévedési lehetőségei sokkal nagyobbak, így az sem kizárható, hogy épp emiatt nem végeztek azonnali drogtesztet a belga rendőrök. Bajzáth szerint a laboratóriumi vizsgálatok a legmegbízhatóbbak. „A drog a vérben bomlik le a leghamarabb. Itt általában két napig mutatható ki. A vizeletben dupla ennyi ideig, a hajban pedig akár 3 hónapig is” – magyarázta a szakértő.

Szájer ellen a belga ügyészség illegális kábítószer birtoklása miatt emel vádat. Ehhez viszont az ügyészségnek kezdeményezni kell az Európai Parlamentnél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, amit meg kell szavaznia a Parlamentnek.

A híradónknak nyilatkozó nemzetközi jogász szerint jogi értelemben ez viszonylag simán végig fog menni. Lattmann Tamás szerint nincs arra mutató politikai érdek, hogy a magyar kormány nyíltabb konfrontációt vállalna a belga ügyészséggel vagy a teljes európai politikai közösségekkel emiatt.

Ő egyébként a pénzbüntetést látja reálisnak. Véleménye szerint ez nagyjából így történne akkor is, ha erre az eljárásra magyar jogszabályok szerint kerülne sor Magyarországon. „Én meglepődnék, ha felfüggesztett szabadságvesztés lenne a dolog vége” – tette hozzá.

A nemzetközi jogász szerint bár erre utaló jel nincs, de Magyarország kérvényezheti a mentelmi jog megszűnése után az ügy teljes átvételét, ugyanakkor Belgium nem kötelezhető az ügy átadására.

Kábítószer illegális birtoklása miatt emelhet vádat a brüsszeli ügyészség Szájer József ellen

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink