Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-02 08:45:00

Újabb beszámolók és elméletek a Szájer-féle "házibuliról"

Elképesztő találgatások és konteók jelentek meg a „házibuliról", ahol Szájer Józsefet tetten érték.

A brüsszeli Rue des Pierres-beli bárban tartott gangbang parti után - amiről egyetlen konkrétumot már biztosan tudunk, hogy azon Szájer József is részt vett - a belga ügyészség közlése szerint a Fidesz európai parlamenti képviselője ellen azért kezdeményeztek eljárást, mert a táskájában kábítószert találtak.

Szájer József december 31-ével mondott le az európai parlamenti képviselői mandátumáról, ennek ugyanakkor nincs "halasztó hatálya". Az Európai Parlament kezében van a döntés a mentelmi ügyekben, az EP-nek akkor kell dönteni, ha a belga ügyészség kezdeményezi az Európai Parlamentnél Szájer József mentelmi jogának a felfüggesztését.

A drog birtoklása miatt Belgiumban akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, Magyarországon csekély mennyiség esetén 2-8 év, súlyosabb tényállás esetén a legmagasabb büntetési tétel 10 év börtönbüntetés is lehet.

Konteók, kérdőjelek

Megszólalt a brüsszeli szexparti szervezője, a 23 éves David Manzheley, aki azt nyilatkozta, hogy a rendőrség kopogtatás nélkül törte rájuk az ajtót. "Nagyon gorombán viselkedtek, sértegettek minket" - mondta. Mint kiderült, túl hangosak voltak, és a szomszédok hívták a rendőrséget, Szájer menekülésére pedig egy járókelő hívta fel a figyelmet.

A hvg.hu cikke szerint kérdés, hogy egy szemfüles járókelőnek köszönheti a belga rendőrség a "fogást", vagy a helyzet ennél bonyolultabb.

A sajtóhírek szerint két diplomata is jelen volt azon a partin, amit a gyülekezési törvényt megsértve tartottak, de egyelőre csak a fideszes EP-képviselő, Szájer József neve szivárgott ki a médiában. Ez, mint hozzáteszik, nem feltétlenül az újságírók, mint inkább a szivárogtató hatóságok érdeme.

Egy volt titkosszolgálati tiszt "őskuplerájként" jellemezi a cikkben Brüsszelt, az EU központját, ahol annyi a biztonsági szolgálat és szerv, hogy "elvész a lényeg". A magyar titkosszolgálatnak is van Brüsszelben kijelölt biztonsági tisztje, igaz, neki hivatalból nem feladata megvédeni a magyar EP-képviselőket, így Szájer Józsefet sem attól, hogy slamasztikába kerüljön. Az más kérdés, hogy Szájer annak a Handó Tündének a férje, akire az Alkotmánybíróság tagjaként kiterjed a nemzetbiztonsági védelem - jegyzik meg.

Mint írják, Brüsszelben, a világ egyik legnagyobb kémközpontjában "hemzsegnek az orosz, kínai és amerikai hírszerzők, egy könnyelmű életet élő politikus pillanatok alatt céltáblája lehet valamelyik ellenérdekelt idegen szolgálatnak".

Szó sincs arról, hogy Szájer esetében ez történt volna - teszik hozzá -, de a cikk szerint figyelemreméltó, hogy egy ennyire "veszélyeztetett" környezetben mennyire óvatlanul vett részt a fideszes politikus egy olyan eseményen, amit a koronavírus-járvány miatt eleve meg sem lehetett volna rendezni.

A cikk spekulációnak nevezi, de egy nemzetbiztonsági szakértő szerint a Szájer-ügyben azt sem lehet teljességgel kizárni, hogy a péntek éjjeli rendőrségi razziát ne kísérte volna valamilyen titkosszolgálati művelet - vannak erre utaló jelek, akár le is követhették Szájer mozgását, és akkor "már csak egy névtelen bejelentést kell tenni a rendőrségre, hogy a bulira a kijárási korlátozások alatt a hatóság felfigyeljen".

Árulkodó például - írják -, hogy noha sajtóhírek szerint a zártkörű, állítólagos szexpartin több diplomata is jelen volt, mégis Szájer volt az egyetlen, akinek a pozíciója kiszivárgott a belga médiában és így néhány óra alatt beazonosíthatóvá vált, a többieké, a diplomatáké nem.

Szájer azt írta a közleményében, hogy "a rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el, nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem. Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom".

Az ügyészség által kiadott közleményében viszont azt szerepel: a drogot Szájer hátizsákjában találták. Kérdés, hogy ha a rendőrök a gyülekezési szabályok megsértése miatt igazoltatták Szájert, akkor miért kutatták át a hátizsákját - vetik fel a cikkben.

Nem lenne "életszerűtlen" az a konteó, hogy valamelyik tagállam titkosszolgálatának akciója áll Szájer leleplezésének hátterében, ez a fajta leleplezés ugyanis benne van a titkosszolgálati munkák eszköztárában – írja a HVG-ben Dezső András, de hozzáteszi: ez egyelőre egyszerű spekuláció, de a konteót erősíti, hogy lenne alapja. Az uniós költségvetési vétót belengető Orbán-kormány, vagyis a "kereszténységet" és "az európai értékek védelmét" hangoztató Fidesz ideológiai hiteltelenítése egy ellenérdekelt tagállam titkosszolgálatának akár most az érdekében is állhat.

De ugyanígy lehet mindez a véletlenek összjátéka, ebben az esetben pedig Szájer csak rosszkor volt rossz helyen, az őt lebuktató ismeretlen járókelő pedig jókor jó helyen – írja a HVG cikke.

Ajánlom

További belföldi híreink