Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-12-02 18:11:00

Nem támogatja a Fidesz az iparűzési adó eltörlését

Nem emelhetnek adót az önkormányzatok jövőre. A kormány döntése miatt sok település a jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülhet. Kósa Lajos szerint: ők az emberek érdekében döntöttek. A Fidesz alelnöke híradónknak az is mondta, hogy nem támogatják Parragh László kezdeményezését az iparűzési adó eltörléséről.

A kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket - közölte kedd este a Pénzügyminisztérium

Budapest főpolgármestere híradónknak azt mondta, az intézkedés azért visszás, mert az önkormányzatok lehetőségeit úgy korlátozzák, hogy közben növelik a települések terheit.

Karácsony Gergely szerint a mostani javaslattal megfojtják az önkormányzatokat, és elveszik annak a lehetőségét, hogy adott esetben a nagyobb vállalkozásoktól vagy jobb módú polgároktól a válság idején valamivel több közteherviselést kérjenek. A főpolgármester szerint Tiborcz István apósa megtiltotta, hogy megadóztathassák Tiborcz Istvánt.

Híradónknak Szigetvár polgármestere is nyilatkozott. Ő azt mondta, a jogszabály miatt kormoly fizetési problémába kerülnek az önkormányzatok. Ugyanakkor hozzátette: ők nem terveztek adóemelést, ugyanis úgy látják, a koronavírus-járvány így is sokaknál idézett elő komoly anyagi problémákat – fejtette ki Vass Péter.

Hasonló a helyzet a párszáz lakosú Zala megyei Kercseny esetében. Az itteni polgármester is azt mondta híradónak, őket sem érinti nagyon az intézkedés, mivel ők sem terveztek emelést, vagy új adónem bevezetését. Ráadásul, mint kiderült nekik egyébként is kevés bevételük származik helyi adóból – árulta el Réti Alfréd.

Balmazújváros polgármester szerint az intézkedés a kormány kapkodásának a jele. Hegedűs Péter híradónknak azt mondta, amit várnak az önkormányzatok, az egy olyan biztos alap, amelyben a jövő évi költségvetésünket meg tudnák végre tervezni.

Az intézkedéssel kapcsolatban a fidesz alelnöke híradónknak azt mondta, hogy ők segíteni akarnak azoknak a városoknak a lakóin, ahol már készültek az adók emelésére, az iparűzési adót viszont nem törlik el. Valamint elárulta: nem támogatják Parragh László kezdeményezését az iparűzési adó eltörléséről. Kósa szerint több településen már most jelentős adóemelések voltak, Hódmezővásárhelyen földadót vezettek be, Karácsony Gergely is extra adót akart bevezetni a fővárosban. A kormánypárt szerint ez helytelen, ezt akarják megelőzni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink